HŽPP
VAŽNA OBAVIJEST:

Karte za vlak vrijede u vozilima ZET-a

Vijesti

Besplatan prijevoz studenata SDŽ-a

Datum: 16.2.2022. 13:07:13
Nastavkom suradnje Splitsko-dalmatinske županije i HŽPP-a redovni studenti ostvaruju pravo na besplatan prijevoz

Ugovor o integriranom prijevozu putnika na području Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem na području SDŽ-a u sjedištu Županije potpisali su župan Blaženko Boban i Uprava-direktor HŽ  Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Potpisivanjem Ugovora u ovoj akademskoj godini nastavlja se sufinanciranje troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem na području SDŽ-a do 15. srpnja 2022. godine, čime se redovnim studentima omogućuju besplatna putovanja vlakom do mjesta studiranja i natrag. 

U povodu potpisivanja Ugovora župan Boban istaknuo je:

Svega 480 studentskih vožnji bilo je u 2017. godini, a kada smo potpisali prvi ugovor 2018. godine ostvareno je 16.021 putovanje za 1.100 studenata prema Kninu, Gospiću, Karlovcu, Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Vukovaru i Osijeku. Dvije covid godine donijele su pad, ali je opet ostvareno dosta prijevoza, čak njih 13 do 14 tisuća.  Županija ne financira samo besplatan prijevoz studentima koji se školuju van SDŽ-a, nego financiramo prijevoz studentima koji studiraju u Splitu, a žive u primjerice Primorskom Docu, Kaštelima, Solinu, tj. na području naše županije.

Župan je naglasio da je SDŽ prva županija koja je uvela besplatan željeznički prijevoz studenata i dodao:

Ovo je ujedno demografska mjera jer veliki broj studenata iz Zagreba dođe za vikend doma i u nedjelju se vraćaju ponovno u svoje gradove gdje studiraju. Ti studenti su od pomoći svojim obiteljima, vraćaju se svojoj kući u Dalmaciju. Zadovoljstvo mi je što smo pokrenuli i lavinu drugih županija, poglavito slavonskih, da na ovaj način pomognu studentima.

Uprava direktor HŽPP-a Ukić istaknuo je da se ovom mjerom poboljšava i unaprjeđuje kvaliteta željezničkog prijevoza:

Pruge treba revitalizirati, željeznički prijevoz je izuzetno skup prijevoz, a uz sve svoje probleme i manjkavosti pokušavaju se pronaći oblici i modeli kako podržati prijevoz. Na ovaj način pokušavamo unaprijediti željeznički putnički prijevoz i zbog toga su nam vlakovi puniji nego što bi inače bili. Naši svakodnevni putnici su radnici, učenici i studenti na području velikih gradova, a nažalost vrlo malo je putovanja na većim daljinskim relacijama, no mi smo optimistični jer će se ovime revitalizirati željeznički prijevoz.

Pravo na besplatan prijevoz studenti koji prvi put koriste željeznički prijevoz ostvaraju na temelju pametne kartice za koju se zahtjev mogu preuzeti na blagajnama HŽPP-a ili online, uz predočenje osobne iskaznice i potvrde fakulteta o redovitom studiranju koju mogu zatražiti putem e-maila pisarnica@dalmacija.hr. Studenti koji su koristili besplatan prijevoz trebaju predočiti ovjeren indeks ili potvrdu fakulteta o redovnom studiranju. Studentima će biti ispostavljene pojedinačne karte, a cijena izrade studentskog profila iznosi 50 kn.