HŽPP

Vijesti

Besplatan prijevoz studenata OBŽ-a

Datum: 16.6.2021. 10:00:00
Potpisan Dodatak Ugovoru kojim će 1.400 studenata OBŽ-a koristiti besplatan prijevoz

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić 16. lipnja 2021. potpisali su Dodatak Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije (OBŽ). Nastavkom suradnje OBŽ-a i HŽPP-a prijevoz će za studente i dalje biti besplatan.

U županijskom proračunu ove godine za tu namjenu planirano je 300.000 kuna, međutim zbog velikog interesa studenata bilo je nužno osigurati dodatnih 500.000 kuna.

– Danas smo potpisali Dodatak Ugovoru, odnosno ukupnu vrijednost Ugovora povećali na 800.000 kuna, koliko Osječko-baranjska županija izdvaja za besplatni prijevoz vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području naše županije. Kada smo potpisali prvi ugovor ovu uslugu koristilo je 318 studenata, a danas imamo novih 1.095 studenata, što znači da oko 1.400 studenata koristi besplatni prijevoz vlakom unutar i izvan naše županije.

Nadam se da ćemo i u budućnosti zadržati ovaj projekt jer je iznos izdvajanja prilično velik, oko 150.000 kuna mjesečno, no projektom smo pomogli i pomažemo našim studentima, kao i popularizaciji prijevoza Hrvatskim željeznicama, koji može napraviti veliki iskorak u putničkom i drugim oblicima željezničkog prijevoza u Hrvatskoj – rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić zahvalio je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na potpori.

 – Potpisani Dodatak Ugovoru je izuzetno vrijedan, no uz financijsku vrijednost projekt ima još značajniju poruku i vrijednost u tomu što je Osječko-baranjska županija zajedno s HŽ Putničkim prijevozom prepoznala prednosti besplatnog prijevoza studenata. Projekt pokušavamo proširiti kako bi svim studentima u Hrvatskoj omogućili besplatan prijevoz. Od svih prednosti projekta, najveća je da studenti mogu sigurno putovati, pa tako i što više vraćati se i ostajati na domicilnom području, a HŽ daje svoj doprinos projektu demografske obnove – istaknuo je Ukić.

Naveo je i druge kvalitetne projekte HŽ Putničkog prijevoza i Osječko-baranjske županije poput tzv. studentskog vlaka uvedenog prošle godine između Osijeka i Zagreba te dodao da HŽPP razmatra i druge mogućnosti povećanja kvalitete željezničke usluge.

– U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučena 33 nova elektromotorna vlaka, a 2023. i 2024. još sedam dizel-motornih vlakova. Znači, kroz vrlo kratko vrijeme bit će 40 novih vlakova, pa će gotovo 50 posto flote biti obnovljeno, a sigurno je da će dio tih vlakova voziti i na osječkom području – dodao je Ukić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivana Katavić Milardović podsjetila je kako se projekt razvijao od 2019. godine.  Suradnja OBŽ-a i HŽPP-a na ovom projektu počela je u siječnju 2019. nakon čega su uz sufinanciranje Županije i HŽPP-a, studenti do mjesta studiranja trebali plaćati 25 % cijene karte, a od 1. siječnja 2021. u potpunosti se financiraju troškovi prijevoza redovitih studenata za mjesečne karte u 2. razredu vlakova. Uz to, redovnim studentima u potpunosti se sufinanciraju i troškovi kupnje pojedinačnih karata od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, pri čemu polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije.

Katavić Milardović naglasila je da je od siječnja do danas izdano 1.095 novih potvrda studentima, od toga 203 potvrde za mjesečne karte i 892 potvrde za pojedinačne karte te da se i dalje izdaju nove potvrde.

Uz predočenje dokumenta kojim dokazuju status redovnog studenta, mjesečne sufinancirane karte redovni studenti mogu kupovati na blagajnama kolodvora Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna/Vrpolje, a pojedinačne karte na blagajnama svih kolodvora.  Redovni studenti koji nemaju pametnu karticu HŽPP-a, na blagajnama trebaju predočiti potvrdu Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a i identifikacijski dokument (cijena izrade profila 20 kn + fotografija).​