HŽPP

Content:

Uz predočenje odgovarajuće veterinarske knjižice dopušten je prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača (ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima).

U vlakove je dopušteno unijeti/uvesti:
a) male pripitomljene životinje (psi visine do 30 cm, mačke i male pitome životinje) zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare ili drugo koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga)
b) male pse (visine do 30 cm) koji se mogu držati u krilu
c) službene pse koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja, i registrirane spasilačke pse
d) pse vodiče/pomagače u pratnji slijepih osoba, invalida ili trenera koji školuju takve pse.
Na temelju predočene valjane radne iskaznice navedene osobe u pratnji psa imaju pravo na slobodan pristup javnim mjestima predviđenim za putnike (peroni, čekaonice, uredi i slično).
e) ostale pse (više od 30 cm) ako imaju veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, oznaka (mikročip) i redovitost cijepljenja. Takvi se psi moraju vezati na kratko i imati brnjicu. Prijevozna karta za te se pse kupuje na blagajni kolodvora ili u vlaku uz predočenje veterinarske knjižice. Psi bez veterinarske knjižice ne primaju se na prijevoz. Psi se ne smiju smještati na sjedala.

Psi navedeni pod točkama c) i d) ne moraju imati brnjicu i za njih se ne naplaćuje prijevozna cijena. Psi za koje je na zadnjoj stranici veterinarske knjižice u rubrici Ostalo navedena napomena opasan pas ne primaju se na prijevoz.

Putnik koji je uveo psa u vlak odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi eventualnu štetu koju pas nanese drugim putnicima u vlaku ili onečisti vlak. Za svu štetu koju prouzroči pas odgovoran je vlasnik psa. Šteta se naplaćuje prema odredbama Tarife 103.

Putnik koji prevozi psa u vagonu za spavanje treba rezervirati odjeljak za isključivu uporabu, tj. platiti prijevoznu cijenu za sve postelje u odjeljku. Pas se ne smije smještati na postelju. Putnik u vlak može uvesti samo jednog psa ili unijeti jednu ručnu transportnu kutiju.

Životinje se ne smiju unositi u vagone za objedovanje.

Dozvoljen je prijevoz pasa u svim vrstama vlakova (vagoni i motorne garniture) po sljedećim cijenama:
a) životinje u ručnim transportnim kutijama koje se prevoze kao ručna prtljaga i mali psi izvan ručnih transportnih kutija prevoze se besplatno
b) za velike pse plaća se 50% od cijene prijevozne karte u 2. razredu putničkog vlaka.

U autobusima koji voze umjesto vlakova mogu se prevoziti samo male pripitomljene životinje zatvorene u ručne transportne kutije i psi navedeni pod točkama c) i d).

U skladu s općim uvjetima prijevoza autobusnog prijevoznika, na relaciji Rijeka – Lupoglav – Rijeka ne pruža se usluga prijevoza kućnih ljubimaca.