HŽPP

Content:

Osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na četiri povratna putovanja godišnje uz 75 % popusta na redovnu prijevoznu cijenu u 1. i 2. razredu putničkog ili brzog vlaka.
Navedeni popust moguće je ostvariti uz donošenje objave za povlašteni prijevoz željeznicom i brodom osobe s invaliditetom koju ispostavlja županijski ured mjerodavan za rad, zdravstvo i socijalnu skrb.
Napomena: osoba s invaliditetom ne može koristiti zakonske povlastice po dvjema osnovama. Osoba s invaliditetom ima pravo na besplatan prijevoz pratitelja.

Pratitelj osobe s invaliditetom ostvaruje pravo na besplatan prijevoz u 1. i 2. razredu putničkoga ili brzog vlaka.
Navedenu povlasticu moguće je ostvariti na temelju objave za besplatan prijevoz pratitelja osobe s invaliditetom željeznicom ili brodom, odnosno radne iskaznice za psa vodiča slijepe osobe koju ispostavlja i potvrđuje Hrvatska udruga za školovanje psa vodiča slijepe osobe i mobilitet.

Napomena:
Ako osoba s invaliditetom za prijevoz koristi vlak višeg ranga od propisanog, tada se i za pratitelja osobe s invaliditetom plaća razlika u punom iznosu.
Pratiteljeva objava vrijedi tijekom razdoblja u kojemu vrijedi objava osobe s invaliditetom koju prati, a vrijedi samo uz pratiteljevu osobnu iskaznicu i odgovarajuću prijevoznu kartu za osobu s invaliditetom koju prati.