HŽPP

Vijesti

Studentima PGŽ- a besplatan prijevoz

Od ove godine redovni studenti s područja Primorsko-goranske županije (PGŽ) ostvaruju besplatna pojedinačna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja u RH

16. siječnja 2020. potpisan je Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije kojim se redovnim studentima omogućava neograničen broj besplatnih pojedinačnih putovanja u vlakovima do bilo kojeg mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj. Besplatan prijevoz studenata financiraju Primorsko-goranska županija i HŽ Putnički prijevoz u 50%-otnom iznosu.

Ugovor su potpisali župan Zlatko Komadina i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Željkom Ukićem i članom Damirom Rubčićem. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Petar Mamula, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević, voditelj Odsjeka za promet i veze Zdravko Lisac, direktorica Prodaje i marketinga Snježana Malinović i David Meštrović iz Regionalne jedinice Rijeka.

Župan Komadina iskazao je zadovoljstvo ovim projektom te zahvalio HŽPP na inicijativi:

Koristeći besplatan prijevoz vlakom, uz to što će imati dovoljno vremena za spremanje ispita tijekom vožnje, vjerujem da će studenti steći naviku da vikendom dolaze kući te da će onda tu i ostati i pronaći radno mjesto, a ne iseljavati iz Hrvatske. - rekao je Komadina dodavši kako je PGŽ za sufinanciranje ovog projekta osigurala sredstva u iznosu do 150.000,00 kuna s PDV-om.

Uoči potpisivanja Ugovora predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je:

Potpisivanje ovog ugovora izuzetno je bitna stvar ne samo što se tiče besplatnog putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja, već je tu i drugi niz efekata kao što je sigurnije putovanje i češći povratak u svoj domicilni kraj. - dodavši da je 15. prosinca 2019. uveden studentski vlak koji iz Rijeke prema Zagrebu vozi nedjeljom u 17.30 sati. Ukić je napomenuo da su uvedene i svakodnevne linije za Ljubljanu koje se realiziraju u okviru projekta EPK-a te integrirani putnički prijevoz od Permana i Jurdana na zapadu do Škrljeva na istoku koji se može koristiti kupnjom autobusne karte Autotroleja.

Na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojega je vidljivo prebivalište na području PGŽ-a redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a (cijena izrade profila 50 kn + fotografija). S pametnom karticom studenti će pojedinačne karte kupovati na blagajnama kolodvora. Studentima koji posjeduju pametnu karticu, profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. Prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova.

U 2019. s područja PGŽ-a otpremljeno je oko 180.000 putnika, od čega su studenti ostvarili 11.162 putovanja.

Nakon uvođenja povoljnijega integriranog prijevoza na širem riječkom području, ovo je još jedna od mjera kojom se nastoji olakšati život građanima PGŽ-a. Potpisivanjem ovoga ugovora PGŽ u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom pridonosi revitalizaciji željezničkog prijevoza i povećanju mobilnosti studentske populacije.