HŽPP

Vijesti

Studentima OBŽ-a povoljniji prijevoz

Povoljniji prijevoz vlakom redovitim studentima s područja županije

U sjedištu Osječko-baranjske županije (OBŽ) 18. prosinca 2019. potpisan je Ugovor kojim se redovitim studentima s područja OBŽ-a osigurava povoljniji prijevoz vlakom. 

Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu potpisali su zamjenik župana OBŽ-a Goran Ivanović i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivane Katavić-Milardović i šefa Regionalne jedinice HŽPP-a Vinkovci Milana Maksimovića.  

Najpovoljnija putovanja redoviti studenti mogu ostvariti kupnjom mjesečne karte koja im omogućuje neograničen broj putovanja u 2. razredu vlaka od mjesta prebivališta do mjesta studiranja na području OBŽ-a, pri čemu Županija sufinancira 25% iznosa. Također, studenti mogu ostvariti i povoljna pojedinačna putovanja za koja polazno ili odredišno mjesto trebaju biti na području Županije, za koja Županija sufinancira 25%, a HŽPP odobrava 50% popusta, odnosno za koja studenti također plaćaju samo 25% cijene.

Uoči potpisivanja Ugovora zamjenik župana Ivanović izjavio je:

- Ovime želimo studentima s područja naše županije pomoći u školovanju, za što smo izdvojili 300 tisuća kuna, no u slučaju potrebe i većeg interesa studenata taj iznos će se i povećati. Sufinancirani iznos pomoći će studentima da novac koji bi izdvojili za vozne karte mogu uložiti u potrebe studija.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Ukić izjavio je:

-  Izuzetno mi je drago što smo danas potpisali novi ugovor kojim nastavljamo uspješnu suradnju kojom redovitim studentima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije osiguravamo povoljnija putovanja do mjesta studiranja na području Županije. Nakon uvođenja povoljnijega integriranog prijevoza, ovo je još jedna od mjera kojima nastojimo olakšati život građanima OBŽ-a. - dodavši da su u suradnji s lokalnom zajednicom od 15. prosinca uvedene četiri  direktne linije na relaciji Osijek – Slavonski Brod i obrnuto.

Pročelnica Katavić-Milardović pojasnila je način na koji studenti mogu ostvariti pravo na jeftiniji prijevoz:

- Da bi ostvarili ovu povlasticu, redoviti studenti moraju u Upravni odjel za gospodarstvo donijeti potvrdu o redovitom studiju. Na temelju te potvrde izdat ćemo im drugu potvrdu s kojom se moraju javiti na blagajne HŽ Putničkog prijevoza, gdje će napraviti pametnu karticu koja će im služiti za sva putovanja.

S pametnom karticom studenti će mjesečne karte kupovati na blagajnama u kolodvorima Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna-Vrpolje. Studentima koji posjeduju pametnu karticu, profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. Prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova, a mjesečna karta omogućuje neograničen broj putovanja na relaciji za koju je kupljena.

Tijekom ove godine studentima s područja Županije prodane su 223 pametne kartice, odnosno 382 mjesečne studentske karte, a od lipnja do studenoga ove godine prodana je 341 pojedinačna studentska karta. U studenom je s mjesečnim kartama putovalo 80, a s pojedinačnim kartama 173 studenta.

Nastavkom sufinanciranja redovitih studenata Osječko-baranjska županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom pridonosi revitalizaciji željezničkog prijevoza i povećanju mobilnosti stanovništva s područja Županije.