HŽPP

Vijesti

Predstavljena modernizirana lokomotiva

Datum: 1.6.2017. 15:31:56
Za potrebe HŽ Putničkog prijevoza tvrtka Končar – Električna vozila modernizira tri lokomotive serije 1 142

U rujnu 2016. HŽ Putnički prijevoz i Končar – Električna vozila potpisali su ugovor za veliki popravak i modernizaciju tri lokomotive serije 1 142, koji se financiraju zajmom Svjetske banke u sklopu Projekta održivog razvoja hrvatskoga željezničkog sektora. Tvrtka Končar – Električna vozila 30. svibnja predstavila je prvu moderniziranu lokomotivu.

Prototip lokomotive serije 1 142 proizveden je 1981. u tvornici Rade Končar Električne lokomotive, a od 1987. do 1989. proizvedeno je još 15 lokomotiva te serije. U sklopu modernizacije lokomotiva primijenjen je cijeli niz suvremenih tehničko-tehnoloških rješenja. Zastarjeli sustav upravljanja i regulacije vozila zamijenjen je novim mikroprocesorskim upravljanjem, rekonstruirana je upravljačnica, implementirani su novi elementi za upravljanje pneumatskom kočnicom, ugrađen je novi kompresor i sušač zraka te suvremeni sustav za mjerenje i regulaciju brzine, instaliran je sustav za mjerenje energije sukladno normi EN50463, ugrađene su četiri video retrovizorske kamere, implementiran je sustav praćenja vozila i ugrađena su nova čelna svjetla u LED tehnologiji. Moderniziranoj lokomotivi produljen je radni vijek, poboljšani su uvjeti rada strojnog osoblja, a smanjeni su i troškovi eksploatacije.

S obzirom da je tvrtka Končar – Električna vozila jedan od vodećih regionalnih proizvođača tračničkih vozila u jugoistočnoj Europi, na predstavljanje modernizirane lokomotive HŽ Putničkog prijevoza bili su pozvani i predstavnici željezničkih poduzeća iz Hrvatske i regije.

U tijeku su završni radovi nakon čega će se obaviti probne vožnje i ispitivanja modernizirane lokomotive serije 1 142, a sredinom lipnja HŽ Putnički prijevoz preuzet će prvu od tri lokomotive. Radovi na drugoj lokomotivi su u tijeku, a tijekom jeseni počet će i modernizacija treće lokomotive.