HŽPP

Potpisan Ugovor za nabavu usluge srednjeg popravka pet električnih lokomotiva

Nova suradnja HŽ Putničkog prijevoza i Končar - električnih vozila

6. listopada 2017. potpisan je Ugovor za nabavu usluge srednjeg popravka pet električnih lokomotiva serije 1 141-300 u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza mr. sc. Željko Ukić i predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila doc. dr. sc. Ivan Bahun. Ugovor se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). 

U sklopu zajma IBRD-a za financiranje Projekta održivog razvoja hrvatskoga željezničkog sektora, čiji je korisnik i HŽ Putnički prijevoz, financira se i obnova voznog parka radi poboljšanja njegove efikasnosti. Cjelokupni iznos zajma za HŽ Putnički prijevoz iznosi 43 milijuna eura.

Ukupna vrijednost ovog ugovora iznosi 10.975.000,00 kuna bez PDV-a. Srednjim popravcima lokomotiva postiže se produljenje radnog vijeka vozila, poboljšanje sigurnosti vozila i uvjeta rada strojnog osoblja. Ugovorom je definirana sukcesivna isporuka popravljenih lokomotiva; u roku od 120 dana bit će isporučena prva, a nakon toga po jedna lokomotiva mjesečno. 

Prilikom potpisivanja ugovora Željko Ukić je istaknuo:

- Potpisivanje ovog ugovora, koji se financira zajmom IBRD-a, važno je za povećanje pouzdanosti voznog parka HŽPP-a. Drago mi je što se HŽPP-ove lokomotive popravljaju u Hrvatskoj, što se koristi domaće znanje i iskustvo te doprinosi hrvatskom gospodarstvu. Ovo je jedan u nizu projekata koje realiziramo s Končar – električnim vozilima, a uskoro planiramo nastaviti i realizaciju ugovora za nabavu novih vlakova.

Ivan Bahun je istaknuo:

- Ovim ugovorom nastavljamo uspješnu dugogodišnju suradnju i osiguravamo posao za domaću industriju. Ovo je drugi ugovor financiran iz zajma IBRD-a za uslugu popravka lokomotiva koji je potpisan između naših poduzeća. Modernizacijom i popravcima HŽPP-ovih vozila Končar – Električna vozila stječu reference koje su prepoznate i na širem europskom tržištu.