HŽPP

Vijesti

Potpisan Ugovor vrijedan oko 12 milijuna kuna

Ugovor za nabavu opreme potrebne za sustav autostop-uređaja na vučnim vozilima

Uprave HŽ Putničkog prijevoza i tvrtke ALTPRO 11. rujna potpisale su Ugovor za nabavu opreme potrebne za sustav autostop-uređaja na vučnim vozilima u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 11.950.339 kn, koji se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). 

Prigodom potpisivanja Ugovora direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. Zvonimir Viduka izjavio je:

- Vrlo smo zadovoljni činjenicom da će ovaj visoko tehnološki hrvatski proizvod, nakon što smo ga uspješno plasirali na tržišta zemalja poput Kanade, Indonezije, Izraela, Turske, Velike Britanije ili Austrije, od sada doprinositi sigurnosti putnika i na hrvatskim željeznicama.

Direktor tvrtke ALTPRO istaknuo je kako su AUTOSTOP sustave proizvedene u toj tvrtki u zadnjih šest godina ugradili najpoznatiji svjetski proizvođači željezničkih vozila poput Alstoma i CAF-a, kao i hrvatski proizvođači Končar-Električna vozila i TŽV Gredelj te da će, uz to što svoje tehnološke proizvode plasiraju u 47 zemalja, uskoro ovaj proizvod ponuditi tržištima u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj.

 - Realizacijom ovog ugovora sva vozila HŽ Putničkog prijevoza imat će ugrađene autostop-uređaje, što bitno podiže razinu sigurnosti za putnike, osoblje vlaka i ostale sudionike u prometu. Sav posao odradit će domaća industrija - tvrtka ALTPRO isporučit će autostop-uređaje, a ovisno društvo HŽPP-a Tehnički servisi željezničkih vozila ugradit će tu opremu. Ovime će željeznički sektor dati doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj, novim zapošljavanjima i poticanju domaće konkurentnosti. Također, time će biti ostvareni i ciljevi Strategije prometnog razvoja RH koji se tiču sigurnosti željezničkog prometa. – izjavio je mr. sc. Željko Ukić, Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza.

U sklopu zajma IBRD-a za financiranje Projekta održivog razvoja hrvatskoga željezničkog sektora, čiji je korisnik i HŽ Putnički prijevoz, financira se i obnova voznog parka radi poboljšanja njegove efikasnosti. Cjelokupni iznos zajma za HŽ Putnički prijevoz iznosi 43 milijuna eura.

- Potpisivanje ovog ugovora ja danas ne vidim samo kao iskorak prema povećanju sigurnosti željezničkog prijevoza, nego i kao još veći iskorak prema razvoju gospodarstva, zapošljavanju i  rastu izvoza. Uz to, nije jednostavno pobijediti na natječaju koji organizira IBRD. To pokazuje da su naše tvrtke cijenom, a prvenstveno kvalitetom stale uz bok vodećim svjetskim tvrtkama iz tog sektora. - kazala je državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dr. sc. Nikolina Brnjac.

Mr. sc. Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore, istaknula je:

- Potpisivanje ovog ugovora predstavlja jednu od kruna uspjeha ove naše sjajne firme koja je kompletan uspjeh postigla na hrvatskoj pameti, razvoju i istraživanju. Taj ugovor omogućava stjecanje referenci na domaćem tržištu, a drago mi je i što će ovaj ugovor potaknuti investicije jer će tvrtka ALTPRO zaposliti nove radnike, što će dati poticaj zapošljavanju mladih. Nadam se da će ovo biti poticaj i drugim hrvatskim tvrtkama da putem javne nabave generiraju rast, zapošljavanje i u konačnici povećanje bruto domaćeg proizvoda.

S obzirom na izmjene Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava kojima je do 1. srpnja 2018. na sva vučna vozila trebaju biti ugrađeni autostop-uređaji, oprema će biti ugrađena na preostalih 48 vučnih vozila, odnosno 10 manevarskih lokomotiva serije 2 132, 28 dizel-motornih vlakova serije 7 122 i 10 dizel-motornih vlakova serije 7121.

Vrijednost Ugovora iznosi 11.950.339 kn (bez PDV-a), a Ugovorom je definirana sukcesivna isporuka. Za prvih 10 vozila oprema će biti nabavljena u roku od 30 dana, a rok za isporuku opreme za zadnje vozilo je 180 dana.

Ugradnjom autostop-uređaja povećat će se razina sigurnosti željezničkog sustava. AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, je visoko tehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenim prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi. Sustav za automatsku zaštitu i zaustavljanje vlaka AP AUTOSTOP otporan je na sve vrste vibracija, potresa i udara koji nastaju prilikom eksploatacije na željezničkom vozilu i predstavlja kompletno rješenje sigurnosnog sustava za željeznička vozila i infrastrukturu po modelu LOW COST–HIGH TECH te je prilagođen komunikaciji s drugim sigurnosnim sustavima te jedinstvenim europskim standardom za signalno-sigurnosne i komunikacijske sustave razine ETCS.

U očekivanju velikog interesa za AUTOSTOP sustave, tvrtka ALTPRO gradi razvojno-inovacijski centar za vozila gdje će razvijati i proizvoditi AUTOSTOP sustave i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom centru u planu je zapošljavanje 75 djelatnika.