HŽPP

Vijesti

Potpisan Ugovor o zajmu

HŽ Putnički prijevoz d.o.o., HŽ Infrastruktura d.o.o. i HŽ Cargo d.o.o. potpisali Ugovor o zajmu s predstavnicima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za financiranje Projekta održivog razvoja hrvatskoga željezničkog sektora.

U Ministarstvu financija potpisani su Ugovori o zajmovima Svjetske banke za tri željeznička društva - HŽ Putnički prijevoz, HŽ Infrastrukturu i HŽ Cargo u ukupnom iznosu od 163,5 milijuna eura. Ugovore je u ime Svjetske banke potpisao direktor za Hrvatsku Carlos Pinerua, a u ime Republike Hrvatske ministar financija Boris Lalovac.

Potpisivanju ugovora bili su nazočni ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Uprave HŽ PP-a Dražen Ratković, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša i predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić. Ministar Hajdaš Dončić tom je prilikom naglasio kako željeznička društva ovim ugovorom dobivaju do sada najpovoljnije zajmove:

- Ovi krediti našim će željezničkim tvrtkama omogućiti dodatnu optimizaciju poslovnih procesa, biti pomoć prilikom refinanciranja nepovoljnih kredita dizanih u prošlosti s visokim kamatama, te poslužiti i za nove investicije važne za opstojnost hrvatskog željezničkog sustava. Ovi krediti imaju za cilj i smanjenje budućih subvencija od strane države. Na godišnjoj će razini svako od društava zahvaljujući ovim kreditom postići uštede od 75 do 85 milijuna kuna. - naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

Tri kredita odobrena društvima HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički HŽ Cargo, prijevoz imaju efektivnu kamatu od 0,44 do jedan posto, ovisno o ročnosti. Kredit od 43 milijuna eura za HŽ Putnički prijevoz ima konačan rok dospijeća od 18 godina, uključujući i razdoblje počeka od tri godine.

Kredit od 41,5 milijuna eura dobio je HŽ Cargo i ima konačan rok dospijeća od 20 godina, uključujući razdoblje počeka od pet godina, a kredit za HŽ Infrastrukturu od 79 milijuna eura ima konačan rok dospijeća od 10 godina, uključujući i razdoblje počeka od tri godine.

Kako bi pomogao u daljnjim reformama hrvatskog željezničkog sektora Projekt održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora u Europi će pomoći trima željezničkim društvima da unaprijede svoju operativnu učinkovitost i financijsku situaciju kako bi ista mogla pružati bolje usluge na financijski održiviji način. Projekt nadopunjuje velika ulaganja u infrastrukturu na međunarodnim koridorima koja financira EU jer je usmjeren na sveukupno restrukturiranje sektora i održivosti javnih društva, što je u skladu i s Vladinim EU obvezama. Projekt će također pomoći i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u koordiniranju i upravljanju reformom željezničkog sektora.

- Iznimno nam je drago što možemo podržati Vladu Republike Hrvatske u razvoju financijski održivog željezničkog sektora koji se može natjecati na zahtjevnom tržištu Europske Unije, i pomoći Hrvatskoj da poveća svoju ulogu važnog prometnog pravca za središnju i južnu Europu. Jednako tako, projekt će omogućiti željezničkim operaterima da učinkovitije koriste infrastrukturu koja je financirana sredstvima EU, sačuvati javne resurse za ulaganja te smanjiti potrebu za subvencioniranjem poslovanja. - rekla je Mamte Murthi, regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje povodom potpisivanja ova tri ugovora o zajmu Svjetske banke hrvatskim željezničkim društvima.

- Nadalje, projekt će pomoći tvrtkama u provedbi planova za restrukturiranje pružajući im mogućnost ulaganja u kritična uska grla u željezničkoj infrastrukturi i mjere sigurnosti, modernizaciju informatičkih sustava, obnovu voznog parka te dovršetak razdvajanja imovine u željezničkom sektoru. K tome, pružit će podršku pogođenim radnicima osiguravanjem sredstava za otpremnine, edukaciju i mogućnosti za prekvalifikaciju. - naglasila  je Murthi.