HŽPP

Vijesti

Novom prugom od Bjelovara do Zagreba

Od 15. do 31. prosinca za građane Bjelovarsko-bilogorske županije besplatan prijevoz na Advent u Zagrebu

Ugovorom koji su u kolodvoru Bjelovar potpisali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić građanima Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) od 15. do 31. prosinca omogućavaju se besplatne vožnje na Advent u Zagrebu. Također, od 15. prosinca za prometovanje vlakova bit će otvorena i novoizgrađena pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, kojom će biti skraćeno vrijeme putovanja  iz Bjelovara do Zagreba i obrnuto.

Uoči potpisivanja Ugovora župan Bajs je izjavio:

Prije 20 godina županija je pokrenula aktivnosti koje su napokon došle do kraja. Pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec jedan je od najvrjednijih EU projekta u ovom dijelu Hrvatske, a omogućit će da Bjelovar praktički ima prigradski prijevoz do Zagreba. Vesele me i novi vlakovi koji će putnicima pružiti dodatnu kvalitetu putovanja. Nadamo se i rješavanju drugog kolosijeka pruge kada će putovanje trajati manje od sat. Ovime se otvara mogućnost da naši studenti i đaci mogu studirati i učiti u Zagrebu, a živjeti u Bjelovaru.

Vjerujem da će nova pruga puno značiti za Bjelovarsko-bilogorsku, ali i Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju. Vrijeme putovanja do Zagreba smanjuje se na sat i 11 minuta, a kada se završi izgradnja drugog kolosijeka na pruzi Dugo Selo – Križevci, smanjit će se na 50 minuta. Postojeći vlakovi bit će klimatizirani, a uvodimo i jedan nagibni vlak i putnici će svakako osjetiti povećanje kvalitete, pogotovo ljeti. – kazao je Ukić i dodao da će novom prugom na relaciji Zagreb – Bjelovar prometovati sedam linija, odnosno Bjelovar – Zagreb pet, a putnici će moći koristiti i vlakove s presjedanjem u Križevcima.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, putnici karte trebaju preuzeti u kolodvoru Bjelovar (radno vrijeme: ponedjeljak - petak 5.20 - 20.40, subota 7.10-15.40, nedjelja/neradni dan 13.10-20.40) i ovjeriti ih na informacijskom pultu u zagrebačkom Glavnom kolodvoru. U nedjelju, 15. prosinca zbog radova na nadvožnjaku koje na pruzi Zagreb - Dugo Selo izvodi HŽ Infrastruktura, putnici vlakova 2301 (Zagreb 10.40 - Bjelovar 12.18) i 983 (Zagreb 12.57 - Bjelovar 14.17) bit će prevezeni autobusima na relaciji Sesvete - Dugo Selo. 

U planu je i cijelo područje oko Bjelovara integrirati u sustav javnog zagrebačkog gradskog prijevoza. To znači da će putnicima biti omogućeno da s jedinstvenom kartom mogu putovati vlakom od Bjelovara i voziti se tramvajem ili autobusom u Zagrebu. – dodao je Ukić.

Jednokolosiječna neelektrificirana željeznička pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec predviđena za prigradski željeznički promet duga je 12,7 km. Projektirana je za brzinu od 120 km/h i osovinsku masu od 22,5 t i 8 t/m. Vrijednost ovoga projekta koji vodi HŽ Infrastruktura iznosi 30,1 milijuna eura, a projekt se s 85% sredstava sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda. Radovi su počeli u prosincu 2015. godine.

Vozni red vlakova
Bjelovar - Zagreb Zagreb - Bjelovar