HŽPP

Izdvajamo

Stigao vlak iz Budimpešte

Prvi sezonski vlak u Split stigao u 8.46 sati

U suradnji Mađarskih željeznica (MÁV-Start) i HŽ Putničkog prijevoza danas, 3. srpnja na splitski željeznički kolodvor u 8.46 sati stigao je prvi sezonski vlak koji vozi na relaciji Budimpešta – Split – Budimpešta.   

Uz 120 turista iz Mađarske, u vlaku su putovali i generalni direktor MÁV-a József Kerékgyártó i zamjenik direktora László Kormányos. Generalni direktor MÁV-Starta koji je po prvi put stigao u Dalmaciju istaknuo je:

  • Zaista sam sretan što sam tu, a hrvatske kolege sve su odlično organizirale. Vlak će prometovati tri puta tjedno, a kako sam se sam uvjerio, putovanje je prilično ugodno. Imate na raspolaganju vagone za spavanje, restoran, ljubazno osoblje, a među putnicima najviše je obitelji koje žele ljetovati u Dalmaciji, a ovakav način putovanja pruža im potreban komfor. Uostalom, da želite doći u Split iz Budimpešte trebalo bi vam više od osam sati, s puno stresa i umora, a ovako izbjegnete gužve na cestama, naspavate se, popričate i uživate u pogledu. To je moć željeznica!

Vlak su dočekali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i voditeljica Odjela za globalni PR Hrvatske turističke zajednice Lucijana Natalija Jerković. Predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je da je ove godine fokus stavljen na grad Split i izravne turističke željezničke linije:

  • Uz ovu iz Budimpešte, tu su i izravne linije iz Praga, Bratislave i Beča, a za iduću sezonu priprema se linija iz Poljske koja bi mogla povezivati Poljsku sa Splitom, ali i s Rijekom. Sljedeće sezone planiramo izravno povezivanje Splita sa Slavonijom. Čin mi se da je zadnji vlak izravno iz Osijeka vozio za Split prije čak 30-ak godina. 

Voditeljica Odjela za globalni PR HTZ-a istaknula je da je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno više od 260.000 noćenja mađarskih gostiju, od čega u lipnju 220.000 gostiju. 

  • Mađari su prije imali tendenciju gravitirati prema Zadarskoj županiji, a u ovoj godini više dolazaka odnosi se na Splitsko-dalmatinsku županiju. Ulazak u državu odvija se prema aktualnim mjerama, najčešće preko covid propusnice, a dio ljudi samostalno obavlja testiranja. - kazala je Jerković.

Sezonski vlakovi prometovat će od 2. srpnja do 11. rujna na relaciji Budimpešta – Split – Budimpešta. Vlakovi će iz Budimpešte polaziti utorkom, petkom i nedjeljom, a iz Splita ponedjeljkom, srijedom i subotom. 

Vlak iz Budimpešte polazi u 18.45 sati s dolaskom u Split u 8.46 sati sljedećeg dana, a iz Splita u 18.28 s dolaskom u Budimpeštu u 9.35 sati sljedećeg dana. Vozni red vlakova možete pogledati ovdje.

U sastav vlaka uvršteni su vagoni s ležajima i vagoni za spavanje. Jednosmjerna karta u vagonu s ležajima može se kupiti od 48 EUR, a u vagonu za spavanje od 61 EUR. Karte se kupuju na međunarodnim blagajnama.