HŽPP

Vijesti

Stigao prvi vlak u Ploče

1. srpnja u Ploče stigao vlak iz Sarajeva
 

U povodu vožnje sezonskog vlaka na relaciji Sarajevo – Ploče u sarajevskom glavnom kolodvoru bila je organizirana konferencija za novinare, a vlak je došao ispratiti i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Vlak je u 7.15 krenuo iz Sarajeva prema Pločama.

Uz predstavnike Federacije BiH i Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) te izaslanstva grada Mostara, u Ploče je u 11.25 sati stiglo oko 80 putnika. Vlak su u kolodvoru Ploče dočekali zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, zamjenik gradonačelnika Ploča Ivan Marević, članovi Uprave HŽPP-a Mario Zubak i Damir Rubčić te šef kolodvora Ploče Dragan Mrvelj.

Uz zahvalu na suradnji, po dolasku vlaka u Ploče predsjednik Uprave ŽFBiH Enis Džafić istaknuo je:

  • Mislim da je ovo danas jako važan dan za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, dvije susjedne države, kao i za Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i HŽ Putnički prijevoz. Nadam se da će naši korisnici usluga biti zadovoljni uslugom koju ćemo da im pružimo i da će koristiti što više prijevoz do mora. Ono što mogu još potvrditi je da je na sastanku u Zagrebu dogovoreno da se od novoga voznog reda, odnosno od prosinca uspostavlja linija Sarajevo – Zagreb – Sarajevo i cilj nam je da u budućnosti uspostavimo što bolju suradnju na obostrano zadovoljstvo obje kompanije i države.

Istaknuvši važnost ove linije za turističku ponudu zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Cebalo izjavio je:

  • Za početak bih u ime Dubrovačko-neretvanske županije želio istaknuti zadovoljstvo ponovnom uspostavom linije Sarajevo – Ploče. Uvjereni smo da će ova linija donijeti jedan dodatni zamah razvoju gospodarstva, osobito turizma prvenstveno u neretvanskom kraju. Nadam se da će ovu liniju koristiti veći broj putnika kako bi linija možda postala cjelogodišnja.

Naglasivši prednosti javnog prijevoza zamjenik gradonačelnika Ploča Marević izjavio je:

  • S obzirom da tendencija prelaska na javni prijevoz koji je ekološki prihvatljiviji postoji već godinama, a taj je prijevoz i značajno jeftiniji, iskoristit ću priliku i zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli uvođenju ove linije koja je za sada turističkog karaktera, uz želju da prometuje tijekom cijele godine.

Pozvavši građane Hrvatske da putuju u Mostar i BiH predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić izjavio je:

  • Zaista mi je bilo zadovoljstvo provozati se od Mostara do Ploča i ovom prilikom želim poručiti svim građanima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske da maksimalno koriste ovaj vid prijevoza jer je najsigurniji i najjeftiniji. Mislim da će ovo biti jedan novi podstrek turizmu u gradu Mostaru i cijeloj Bosni i Hercegovini. Pozivam hrvatske građane i turiste koji dolaze u Hrvatsku da dođu i obiđu Mostar i posjete naše turističke destinacije.  

Zahvalivši predstavnicima ŽFBiH član Uprave HŽPP-a Zubak izjavio je:

  • U suradnji sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine nakon 8 i pol godina ponovno uvodimo liniju Sarajevo – Mostar – Ploče i očekujemo veliki broj putnika i iznimne rezultate. S obzirom da se sada pojavio interes putnika, ponovno smo pristupili dogovoru i uspjeli se dogovoriti tako da smo napokon počeli voziti ovu liniju na zadovoljstvo svih putnika.
  • Nakon osam godina konačno smo ovo dočekali. Mislim da nema osobe u gradu Ploče koja radi na željeznici, a da nije oduševljena s ovim što se napravilo zadnjih nekoliko dana. Mislim da će cijeli grad prosperirati od ove turističke ponude i drago nam je da je ova linija krenula. – u povodu dolaska vlaka izjavio je šef kolodvora Ploče Mrvelj.

Vlakovi između Sarajeva i Ploče voze po sljedećem voznom redu:

Sarajevo (7.15) – Čapljina (9.52) – Metković (10.18) – Ploče (10.36)

Ploče (18.26) – Metković (19.04) –  Čapljina (19.29) – Sarajevo (21.51)

Vlakovi će voziti petkom, subotom i nedjeljom od 1. srpnja do 11. rujna 2022., a putnici iz Hrvatske kartu kupuju u vlaku.