HŽPP

RUMOBIL

RUMOBIL Study trip

U sklopu RUMOBIL projekta organizirano druženje hrvatskih i poljskih partnera

Study trip odnosno upoznavanje HŽ PP partnera s pilot aktivnostima poljskih partnera u sklopu projekta Rumobil održan je 16. i 17. svibnja 2018.

Pilot aktivnost odnosno mobilna aplikacija, pod nazivom tropKM  koju su razvili poljski partneri dio je IT rješenja primjenjivog na sve vlakove i cijelu regiju Mazovia u Poljskoj. Studijsko putovanje održano je na nekoliko lokacija, a započelo je posjetom željezničkog kolodvora u Plocku i gradu Sierpc. Na kolodvoru i u upravnoj zgradi postavljeni su aparati (info pultovi) gdje je korisnicima/putnicima omogućeno korištenje on-line sučelja za kreiranje putovanja.

Na sastanku s gradonačelnikom Sierpca, direktorom muzeja te direktorom proizvodnje kao dioncima ovog projekta predstavljena je suradnja te utjecaj projekta na regionalno gospodarstvo i proizvodnju i EU tržište. Osim info pulta kao dio projekta RUMOBIL, regija sudjeluje u preko 20 europskih projekata čiji uspjeh se očituje u kreiranju turističkih ponuda i vlastitom razvoju. Trenutno je na 9 vlakova željeznice Koleje Mazowieckie postavljen GPS uređaj za praćenje vlakova na kojima je moguće korištenje mobilne aplikacije.

Na sastanku s predstavnicima poduzeća Mazowieckie željeznice, član Uprave, direktor odjela Prodaje i logistike kao i predstavnici gradske Uprave, upoznali su nas s vlastitom željezničkom mrežom, voznim parkom kao i načinom poslovanja željeznice. Budući je grad vlasnik željeznice, njihova uska suradnja je zaslužna za kreiranje pilot aktivnosti projekta RUMOBIL kao i budući razvoj te implementaciju aplikacije na sav vozni park u njihovom vlasništvu. Obilaskom depoa odnosno postrojenja za održavanje vlakova i lokomotiva sudionici su se upoznali s tehnologijom rada, organizacijom prijevoza te sustavom izdavanja i kontrole karata. Razmjenom iskustva odnosno načina poslovanja dvije države moguća je i buduća suradnja.