HŽPP

Promocije

Promotivno putovanje Split – Knin – Split

Datum: 17.11.2015. 11:00:00
Prekrasan krajolik, kulturne i povijesne znamenitosti – sve se to slilo u jednu posebnu turističku priču koju je HŽ Putnički prijevoz organizirao u suradnji s gradovima Splitom i Kninom i njihovim turističkim zajednicama.

Vlak s turističkim djelatnicima krenuo je iz Splita prema Kninu. Cilj putovanja bio je prezentacija organizacije posebnih vlakova kao nove turističke ponude. Uz klapsku pjesmu druženje je počelo u splitskom kolodvoru, gdje su uzvanike dočekali car Dioklecijan i njegova žena Priska.

Na putovanju do Knina turistički vodič Ante Šimić govorio je o znamenitostima pokraj kojih je prolazio vlak, a uzvanicima je predstavio i ljepote grada Knina i okolice. Nakon sat i pol vožnje vlakom, uslijedio je veličanstven doček na kninskom kolodvoru. Povijesni duh kraljevskog grada oživio je na kolodvoru gdje su, kao u davnim vremenima, uzvanike dočekali kralj Zvonimir i kraljica Jelena. Bogatu kulturnu kninsku baštinu predstavilo je kulturno-umjetničko društvo iz Knina, a potom je uslijedio obilazak spomenika pobjede Oluja ’95. Spomenik je u obliku slova V, koje simbolizira pobjedu u Domovinskom ratu i Oluji, a otkriven je 2011. godine. Rad je akademskog kipara Petra Dolića prema urbanističkom rješenju arhitekta Tonka Zaninovića.

Središnji dio promotivnog putovanja bio je obilazak Tvrđave, simbola i ponosa grada Knina. U potpunosti sačuvani srednjovjekovni povijesni spomenik čija je gradnja započela u 9. stoljeću, a konačni izgled dobila je početkom 18. stoljeća. Tvrđava se prostire na oko 45.000 m2 i spada među najveće kulturno-povijesne spomenike u Hrvatskoj, a ujedno je i jedna od najvećih sačuvanih utvrda u Europi. Na tvrđavi se nalazi spomenik dr. Franji Tuđmanu i Kninski muzej s novim postavom Oluja ’95.

Kroz povijest Knin je bio vjersko sjedište, a ta se tradicija nastavila izgradnjom nove crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, najveće zavjetne crkve u Republici Hrvatskoj. Crkva nosi naziv po praliku Gospe Velikog Zavjeta, najstarijem liku Gospe u Hrvatskoj pronađenom u Biskupiji kod Knina u XI. stoljeću.

Nakon obilaska povijesnih i vjerskih znamenitosti, uzvanici su razgledali prirodne znamenitosti kninskog kraja. Uz umirujuće zvuke prvog pritoka Krke, 22 metra visok slap Krčić jedan je od nezaobilaznih prirodnih ljepota Hrvatske. Izvor Krčića nalazi se u jakim krškim vrelima na južnim padinama Dinare, a Knin je okružen izvorima krških rijeka Zrmanje, Cetine i Krke. Glavni izvor rijeke Krke nalazi se u špilji ispod sedrene barijere Topoljskog buka u Kninu. Čari Krke mogu se osjetiti i ploveći splavom „Kralj Zvonimir“.

S obzirom na sve veći broj turista koji posjećuje Hrvatsku, organizacijom ovakvih putovanja HŽ Putnički prijevoz, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica grada Knina poboljšat će turističku ponudu. Spoj mora i zaleđa, putovanje vlakom u ugodnoj atmosferi upravo je ono što se može ponuditi turistima željnim upoznavanja zemlje u koju su došli, kako bi sa sobom ponijeli lijepe uspomene i ponovno se vratili.