HŽPP

Korisnički centar

Prijevoz kućnih ljubimaca

Uz predočenje veterinarske knjižice dopušten je prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača (ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima).

U vlakovima je dopušteno prevesti:

a) male pripitomljene životinje (psi visine do 30 cm, mačke i male pitome životinje) zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare ili drugo) koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga
b) male pse (visine do 30 cm) koji se mogu držati u krilu
c) službene pse koje vode zaposlenici MUP-a, HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja te registrirane spasilačke pse
d) pse vodiče/pomagače u pratnji slijepih osoba, osoba s invaliditetom i trenera koji školuju takve pse. Na temelju predočene valjane radne iskaznice navedene osobe u pratnji psa imaju pravo na slobodan pristup javnim mjestima predviđenim za putnike (peroni, čekaonice, uredi i slično).
e) ostale pse (više od 30 cm) ako imaju veterinarsku knjižicu iz koje je vidljivo vlasništvo psa, oznaka (mikročip) i redovitost cijepljenja. Takvi se psi moraju vezati na kratko i imati brnjicu. Prijevozna karta za te se pse kupuje na blagajni kolodvora ili u vlaku uz predočenje veterinarske knjižice. Psi bez veterinarske knjižice ne primaju se na prijevoz. Psi se ne smiju smještati na sjedala.

Psi navedeni pod točkama c) i d) ne moraju imati brnjicu i za njih se ne naplaćuje prijevozna cijena. Psi za koje je na zadnjoj stranici veterinarske knjižice u rubrici Ostalo navedena napomena Opasan pas ne primaju se na prijevoz.

Napomena:
Putnik koji je uveo psa u vlak odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi eventualnu štetu koju pas nanese drugim putnicima u vlaku ili onečisti vlak. Za svu štetu koju prouzroči pas odgovoran je vlasnik psa. Šteta se naplaćuje prema odredbama Tarife 103.

Putnik koji prevozi psa u vagonu za spavanje treba rezervirati odjeljak za isključivu uporabu, tj. platiti prijevoznu cijenu za sve postelje u odjeljku. Pas se ne smije smještati na postelju. Putnik u vlak može uvesti samo jednog psa ili unijeti jednu ručnu transportnu kutiju.

Dozvoljen je prijevoz pasa u svim vrstama vlakova po sljedećim cijenama:

a) životinje u ručnim transportnim kutijama koje se prevoze kao ručna prtljaga i mali psi izvan ručnih transportnih kutija prevoze se besplatno
b) za velike pse plaća se 50% cijene karte u 2. razredu putničkog vlaka.

U međunarodnom prometu u pravilu vrijede jednaki propisi kao i u RH, no zbog mogućnosti izmjena potrebno je informirati se o prijevozu kućnog ljubimca prilikom kupovine prijevozne karte.

Napomena:
U autobusima koji voze umjesto vlakova mogu se prevoziti samo male pripitomljene životinje zatvorene u ručne transportne kutije i psi navedeni pod točkama c) i d).

U skladu s općim uvjetima prijevoza autobusnog prijevoznika, na relaciji Rijeka – Lupoglav – Rijeka ne pruža se usluga prijevoza kućnih ljubimaca.