HŽPP

Vijesti

Nastavak sufinanciranja studentskog vlaka

Datum: 28.9.2020. 10:00:00
Studentima PSŽ-a i ove akademske godine osiguran besplatan prijevoz vlakom

U Požegi je 28. rujna 2020. održan sastanak na kojemu su župan Alojz Tomašević, predsjednik Uprave HŽ Putničkiog prijevoza Željko Ukić te direktorica Prodaje i marketinga Snježana Malinović  dogovorili daljnju suradnju kako bi i ove akademske godine nastavili s projektom sufinanciranja prijevoza studenata i učenika. 

- Kako smo prošlih godina uvidjeli da su naši studenti i učenici iznimno zadovoljni studentskim vlakom, odlučili smo se za nastavak suradnje i ove godine. Županija sufinancira 50% cijene karte, dok HŽ Putnički prijevoz sufinancira drugu polovicu. Tako će se naši studenti i učenici i ove godine besplatno voziti vlakom. Moram naglasiti kako je više od 300 učenika i studenata koristilo ovaj način putovanja. Prošlu akademsku godinu ostvareno je više od 2000 prijevoza na relaciji Požega – Zagreb – Požega s obzirom da su škole i fakulteti zbog COVID-19 provodili online nastavu, a svakako treba spomenuti pretprošlu godinu u kojoj je ostvareno više od 7 tisuća prijevoza. Ovdje posebno želim napomenuti kako će uskoro vjerojatno takva mogućnost postojati i za naše studente iz Osijeka, za koje smo stalno pokušavali pronaći model kako i njima pomoći i osigurati im jednake uvjete. - rekao je župan Tomašević.

Na temelju Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije, redovni studenti i učenici srednjih škola od 4. listopada 2020. prevoze se besplatno vlakom na relaciji Požega – Zagreb  – Požega.

Pravo na prijevoz vlakom ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola. Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području Županije.

Prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola Požeško-slavonska županija sufinancira u iznosu od 50%, a HŽPP na putovanje odobrava 50% popusta, čime učenici i redovni studenti ostvaruju besplatan prijevoz.

Za izdavanje potvrde Županije o prebivalištu i redovnom upisu škole/studija, studenti i učenici trebaju priložiti:

  • kopiju osobne iskaznice
  • potvrdu o redovnom školovanju (studenti)/potvrda o školovanju (učenici)
  • OIB

Na temelju izdane potvrde korisnik će na blagajni željezničkog kolodvora Požega izraditi pametnu karticu HŽPP-a uz pripadajući profil PSŽ-a. Cijena izrade pametne kartice je 50 kn, a uz navedeno potrebno je priložiti fotografiju veličine 3 x 3,5cm. Karte se prodaju u kolodvorima Požega, Velika, Pleternica i Pakrac.

Prvi vlak na relaciji Požega – Zagreb polazi u nedjelju 4. listopada 2020. u 18.35 sati.