HŽPP

Vijesti

I međimurski studenti besplatno

Od 1. siječnja 2023. međimurski redovni studenti besplatno putuju vlakom  

U sjedištu Međimurske županije 16. prosinca 2022. potpisan je ugovor kojim redovni studenti s područja Međimurske županije tijekom akademske godine ostvaruju pravo na neograničen broj besplatnih putovanja na području RH.

Ugovor koji se primjenjuje od 1. siječnja do 30. rujna 2023. potpisali su međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. Ugovor je potpisan dan nakon izglasavanja županijskog proračuna za 2023. godinu kojim su predviđene i brojne potpore i stipendije za učenike, sufinanciranje osobnih asistenata u vrtićima i školama, ali i potpore za poljoprivrednike, poduzetnike i nastavak sufinanciranja udruga. Jedna od županijskih mjera koja je uvedena ove godine je i besplatan prijevoz autobusom za umirovljenike.

Istaknuvši da je besplatan željeznički prijevoz mjera kojom Županija želi dodatno rasteretiti budžet roditelja i studenata te da su jednokratne potpore ove godine povećane sa 600 na 800 kuna, župan Posavec dodao je:  

Ovom mjerom želimo financijski pomoći našim studentima kojih je u Međimurju oko 2300, olakšati im da češće putuju kući i diljem Hrvatske, ali i nastavljamo dobru suradnju s HŽ Putničkim prijevozom s ciljem da potaknemo što češći prijevoz građana vlakom. Veći broj korisnika željezničkog prometa omogućit će proširenje voznog reda i daljnja ulaganja u poboljšanje infrastrukture te u konačnici brži i jeftiniji prijevoz vlakom za sve putnike.

Korisnici mjere mogu biti redovni studenti s prebivalištem na području Međimurske županije koji studiraju na sveučilištima na području Republike Hrvatske čije je sjedište izvan Međimurske županije.

Uz studente, HŽ Putnički prijevoz omogućio je i besplatan prijevoz predškolske djece i djece osnovnih i srednjih škola. Znači, sva djeca u Republici Hrvatskoj do 19 godina mogu se voziti besplatno vlakom. Tako je ovim programom poticanja korištenja besplatnog željezničkog prijevoza obuhvaćeno skoro 900 tisuća potencijalnih putnika i to nam daje priliku i mogućnost da kod tih mladih ljudi stvaramo naviku putovanja. – naglasio je predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić.

Studenti će besplatan prijevoz vlakom moći koristiti i tijekom ljetnih mjeseci, a na internetskim stranicama Međimurske županije bit će raspisan javni poziv na koji se studenti mogu javiti kako bi ostvarili pravo na ovu mjeru. Poziv će biti otvoren do 30. rujna 2023. godine.   

Pametne kartice redovni studenti mogu izraditi na temelju potvrde obrazovne ustanove, fotografije i identifikacijskog dokumenta kojim se potvrđuje prebivalište na području Županije te originalne potvrde Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Županije. Potvrda obrazovne ustanove može se preuzeti na visokom učilištu ili putem portala e-Građani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta).

Zahtjev i pripadajuću dokumentaciju studenti mogu poslati poštom, e-mailom na studenti@hzpp.hr ili ga mogu predati na blagajni. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €). Studenti koji imaju pametnu karticu ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom, potvrdom obrazovne ustanove i Županije doći na blagajnu na kojoj će im biti izdan novi profil.