HŽPP

REGIAMOBIL

EU sufinanciranje turističkih vlakova

U sklopu projekta REGIAMOBIL EU će sufinancirati vožnje turističkih vlakova HŽPP-a tijekom ljetne sezone 2021.

Uz mnogobrojna istraživanja, prikupljanja i analizu podataka  te dijalog s donositeljima odluka o javnom prijevozu, na razini partnerskog konzorcija implementirat će se šest pilot- aktivnosti, od kojih će jednu implementirati HŽ Putnički prijevoz. Na temelju  iskustva završenih EU sufinanciranih projekata, HŽPP će izraditi strategiju za  uvođenje turističkih vlakova te će tijekom ljetne sezone 2021. organizirati vožnju pet vlakova.  S obzirom da su turistički vlakovi prepoznati kao usluga koja odgovara potražnji jednodnevnih izleta iz većih gradova u prirodu ili na različite manifestacije, HŽ Putnički prijevoz namjerava obogatiti svoju ponudu turističkih vlakova, čiji je potencijal prepoznat u sklopu projekta.

Nakon što je provedenim projektom Rumobil na ozaljskom području slična usluga implementirana i prepoznata kao perspektivna  i, u sklopu projekta REGIAMOBIL organizirat će se vlakovi koji voze na ruralne manifestacije na otvorenom u okolici većih gradova, prilagođeni stanju na tržištu i željama putnika.

O  navedenom se raspravljalo i na hibridnom sastanku partnera projekta koji je održan u Dresdenu krajem listopada 2020., kojemu se predstavnici HŽ Putničkog prijevoza prisustvovali virtualno. Na sastanku je predstavljen i radni dokument vezan uz potencijal razvoja turističkih putovanja vlakom. Dokument je izradio HŽ Putnički prijevoz kao uvod u dijalog s dionicima koji će uslijediti na proljeće 2021. radi dogovora vezanog uz  uvođenje turističkih vlakova.

 

O projektu REGIAMOBIL:

Ukupno 11 partnera iz 7 zemalja (Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska i Slovačka), uz pridruženih 6 partnera, sudjeluje u kapitalizaciji rezultata provedenih EU projekata u cilju poboljšanja javnog prijevoza u ruralnim područjima (Rumobil, SubNodes, Shareplace, Connect2CE, MaaS4EU, MoTiV, SIADE) . Vrijednost projekta je 1,7 milijuna EUR, od čega se u sklopu programa transnacionalne suradnje Središnja Europa financira 80 - 85 % (ovisno o partneru). Projekt je počeo u travnju 2020., a trajat će do ožujka 2022. godine.

Rješenja za pametnu mobilnost javni prijevoz percipiraju kao uslugu koja se temelji na potražnji.  A njihova dodatna vrijednost tih rješenja je korištenje dostupnih informacijskih tehnologija koje u većoj mjeri još nisu zastupljene u ruralnim područjima. Projekt RegiaMobil namjerava demonstrirati kako se već razrađeni pristupi za pametan javni prijevoz mogu prenijeti transnacionalno te načine pripreme i upoznavanja korisnika s pametnim rješenjima. Cilj projekta RegiaMobil je poboljšati mobilnost ljudi koji žive u ruralnim područjima, uvodeći i testirajući pametna rješenja za odvijanje javnog prijevoza.

REGIAMOBIL Press release