HŽPP

Izdvajamo

Buše u vlaku

Pjesma tamburaša i ples buša iz Baranje obilježili su ovu zanimljivu promociju

U suradnji HŽ Putničkog prijevoza i Turističke zajednice Baranje 24. siječnja u vlaku na relaciji Osijek - Zagreb održana je promocija manifestacije „Buše u Baranji“.

Običaj buša sličan je zvončarima u primorskoj Hrvatskoj i krampusima u alpskim krajevima, a raširen je u južnoj Mađarskoj i šokačkim selima u Baranji i istočnoj Slavoniji. Prema predaji bušari svojim strašnim maskama tjeraju zimu, a vjeruje se da su stanovnici ovih krajeva tako maskirani u davna vremena otjerali tursku vojsku.

Na svoju vožnju buše iz Baranje krenule su u ranim jutarnjim satima iz Osijeka prema Zagrebu. Putnici su imali prilike vidjeti kako buše izgledaju i što rade te kako se zabavljaju. Tako je i putnicima i bušama put prošao brže i veselije. Tamburaši koji su pratili buše ispunili su vlak pjesmom i plesom na radost svih putnika koji su imali prilike i sami zaželjeti pjesmu, dok su buše svojom predstavom nasmijavali putnike. Zabava se nastavila na glavnom zagrebačkom kolodvoru gdje su u predstavi uživali svi putnici i Zagrepčani koji su se tu zatekli.

Više o ovoj veseloj vožnji možete pronaći u našoj galeriji fotografija, pogledati video i pročitati u članku, a ako želite saznati više o bušama, posjetite njihovu zanimljivu Facebook stranicu i stranicu Turističke zajednice Baranje.