HŽPP

Vijesti

Završen 10. elektromotorni vlak

Datum: 2.9.2015. 10:00:00
Ministar Hajdaš Dončić razgledao novi vlak u pogonu

U pogonu KONČAR – Električnih vozila izgrađen je 10. elektromotorni vlak za regionalni prijevoz. To je posljednji vlak za regionalni prijevoz iz prve faze realizacije ugovora koji je KONČAR sklopio sa HŽ Putničkim prijevozom. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić razgledao je novi vlak.

Tom prigodom ministar je izjavio:

- Ovo je zadnji vlak iz serije regionalnih vlakova, slijedi isporuka 10 gradsko-prigradskih, a nakon toga idu dizel-vlakovi. Ovo je projekt Vlade Republike Hrvatske, HŽ Putnički prijevoz naručio je vlakove od domaće industrije, što osigurava radna mjesta, a u budućnosti tu je i potencijal da se takvi vlakovi plasiraju i na druga tržišta. Ovo je jedna dobra, lijepa, hrvatska priča, što i uz statističke podatke dokazuje da Hrvatska raste, Hrvatska radi.

Elektromotorni vlakovi za regionalni prijevoz voze na relacijama Zagreb GK – Koprivnica, Zagreb GK – Sisak – Sunja – Novska, Zagreb GK – Novska i Zagreb GK – Ogulin – Moravice. Prvi iz serije pušten je u promet 9. travnja, a od tada su prešli više od 200.000 kilometara. Do kraja godine deset vlakova za regionalni prijevoz prijeći će još oko 800.000 km. Novi vlakovi, kao visokotehnološki proizvodi, rezultirali su većom kvalitetom prijevozne usluge na zadovoljstvo putnika.

Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, istaknuo je:

- Iznimno mi je drago da danas od KONČAR - Električnih vozila preuzimamo 10. elektromotorni vlak za regionalni prijevoz koji će kroz nekoliko dana krenuti u promet. Novim vlakovima putnicima pružamo kvalitetniju uslugu, vlakovi su pouzdani, operativni troškovi su manji, uz primjenu novih tehnologija olakšan je rad strojnog i vlakopratnog osoblja.

Vlak kao cjelina i njegove glavne komponente (elektronički pretvarači, transformatori, upravljanje i vučni elektromotori) razvijeni su i proizvode se u društvima Grupe KONČAR, a u izgradnji sudjeluju i brojne hrvatske i inozemne tvrtke. U skladu s obavezama iz Ugovora KONČAR isporučuje HŽ Putničkom prijevozu dva vlaka mjesečno, a realizacija ovakve dinamike proizvodnje ponovno potvrđuje da je domaća industrija sposobna za najzahtjevnije projekte.

Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČAR – Elektroindustrije, istaknuo je:

- Ovo je najmoderniji niskopodni vlak koji ide 160 km/h. Vlak zadovoljava sve europske standarde i norme. Danas vam ovdje predstavljamo i spajanje tri vlaka u jedan na vrlo jednostavan način čime će biti omogućeno da se takvom kompozicijom odjednom preveze oko 1200 putnika. Ovakav vlak spada u sam tehnološki vrh ove kategorije vlakova.

Ivan Bahun, predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila, komentirao je mogućnost proizvodnje ovakvih vlakova na inozemnom tržištu:

- Radi se o proizvodu za koji je proces ugovaranja vrlo dug, od tri do pet godina. Zasad imamo čitav niz kontakata u regiji i šire. Uvjereni smo da će kroz jedan dulji period vlakovi biti prisutni na tržištu regije. To ima uporište u tome što imamo proizvod visoke kvalitete i prihvatljive cijene. Ovakva proizvodnja osigurava i nova zapošljavanja, a na projektu je angažirano oko 50 velikih kooperanata.

Nakon serije vlakova za regionalni prijevoz u pogonima KONČARA nastavlja se gradnja elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz. Prvi vlak iz te serije u promet kreće početkom listopada ove godine. U sklopu prve faze Ugovora gradit će se deset elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz te dizel-električni vlak koji će biti isporučen do kraja 2015.

Podsjetimo, HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom KONČAR - Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o gradnji 44 nova vlaka: 32 elektromotorna vlaka (16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz) te 12 dizel-električnih motornih vlakova. Ukupna vrijednost nabave iznosi 1,63 milijarde kuna. Vlakovi će u promet biti pušteni tijekom 2015., 2016. i 2017. godine.