HŽPP

Vijesti

Uveden integrirani linijski prijevoz

Uz zajedničku kartu FlixBusa i HŽPP-a do najvećih europskih destinacija

S obzirom da integrirani prijevoz zauzima sve važnije mjesto u budućnosti održive mobilnosti te postaje alternativa korištenju osobnih automobila, sve više pružatelja prijevoznih usluga spaja svoje usluge. To potvrđuje i suradnja europskog lidera u autobusnom prijevozu te nacionalnoga željezničkog putničkog prijevoznika. FlixBus i HŽPP umrežili su svoje prednosti i uveli integrirani linijski prijevoz te su od danas europske destinacije poput Beča, Rima, Pariza ili Praga bliže destinacijama poput Bjelovara, Siska, Zaboka ili Koprivnice.

 

Gotovo 170 novih dnevnih polazaka i 70 novih destinacija

U zadnjih nekoliko godina FlixBus razvio je najveću međunarodnu mrežu autobusnih linija s više od 400.000 dnevnih veza u 30 zemalja. U suradnji s HŽ Putničkim prijevozom u ovu globalnu mrežu uključeno je dodatnih 70 destinacija iz središnje Hrvatske s gotovo 170 dnevnih polazaka. Time putnici mogu planirati svoje putovanje do najpoželjnijih europskih destinacija kombinirajući vožnju vlakom i autobusom.

Zahvaljujući suradnji FlixBusa i HŽPP-a putnici iz Siska, Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Zaboka, Krapine i Karlovca te svih mjesta kroz koja prolazi vlak do navedenih gradova mogu zajedničkom kartom oba prijevoznika putovati u 10 europskih zemalja poput Njemačke, Italije ili Francuske. Iz Siska,  Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Zaboka, Krapine i Karlovca putnici putuju vlakom od/do Zagreba nakon čega presjedaju na autobuse prema inozemnim destinacijama. Dostupne destinacije i karte mogu se pronaći već danas na besplatnoj mobilnoj aplikaciji i web stranici FlixBusa te blagajni željezničkog kolodvora Sisak.

- Od samih početaka misija FlixBusa jest osigurati svima udobno i jednostavno putovanje. Povezivanje različitih modela prijevoza na pametan način ključno je u provedbi ove misije. Suradnja s HŽPP-om sljedeći je korak u budućnost integriranog putovanja i mogućnost jednostavnog putovanje za sve. - izjavio je Ante Grbeša, direktor za FlixBus CEE South regiju.

Željeznički prijevoz ekološki je najprihvatljiviji i održiv na dulji rok. U skladu s time HŽ Putnički prijevoz svoju razvojnu politiku usmjerava prema poslovnim i društvenim ciljevima koji počivaju na načelima održiva razvoja. Prilagođavanjem izazovima mobilnosti i povećanju kvalitete usluge HŽPP promiče integrirani prijevoz kojim se unaprjeđuje mobilnost stanovništva u cilju poboljšanja kvalitete života građana.

-Uvođenjem integriranog linijskog  prijevoza stvara se dodana vrijednost te će građani moći koristiti jednu kartu za prijevoz vlakom i autobusom, a ovakva prijevozna ponuda dio je pozitivne europske prakse i vjerujemo da ćemo je uskoro ponuditi i u drugim većim gradovima. Korištenjem javnog prijevoza rasterećuju se gradske prometnice stoga se nadam da će građani biti zadovoljni ovom uslugom i manje koristiti prijevoz automobilima. - izjavio je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽPP-a.

Autor fotografija: Sandra Šimunović / PIXSELL