HŽPP

Vijesti

Ugovorena proizvodnja četiri dizel-električna motorna vlaka

Potpisan dodatak Ugovoru za nabavu dizel-električnih motornih vlakova kojim je osigurana proizvodnja 4 nova dizel-električna motorna vlaka

21. ožujka 2018. potpisan je dodatak Ugovoru za nabavu dizel-električnih motornih vlakova kojim je osigurana proizvodnja 4 nova dizel-električna motorna vlaka. Sredstva za vlakove osigurana su Zajmom Svjetske banke.

Dodatak Ugovoru potpisali su predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te članovi Uprave Mladen Lugarić i Damir Rubčić i predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Ivan Bahun.

Navedeni dodatak Ugovoru izuzetno je važan za oba poduzeća jer će se novim vlakovima dodatno unaprijediti usluga HŽPP-a na zadovoljstvo putnika, a istovremeno se osigurava posao za domaću industriju. Ukupna vrijednost četiri nova vlaka iznosi 130,5 milijuna kuna bez PDV-a. Prvi vlak bit će isporučen u roku od 14 mjeseci, nakon toga svaki mjesec po jedan.

Prilikom potpisivanja ugovora Željko Ukić je istaknuo:

Jedan od prioriteta HŽ Putničkog prijevoza uoči predstojeće liberalizacije željezničkoga putničkog prijevoza jest obnova voznog parka, odnosno nabava novih vlakova. Danas imamo 24 nova vlaka kojima smo izuzetno zadovoljni zbog njihove pouzdanosti, a najvažnije nam je da dobivamo pozitivne informacije od naših putnika. Proizvodnjom novih vlakova osiguravamo posao domaćoj industriji, a njihovim uvođenjem u promet putnicima pružamo komfor koji zaslužuju.

Ivan Bahun je dodao:

Danas potpisanim dodatkom Ugovoru osigurani su uvjeti za proizvodnju daljnja četiri DMV-a. Prvi DMV, za koji je dobiven TSI certifikat koji potvrđuje da vlak udovoljava tehničkim specifikacijama za interoperabilnost, u prometu je od 2016. godine. Nastavkom proizvodnje novih vlakova osiguravamo visokokvalitetna radna mjesta u Hrvatskoj i doprinosimo razvoju industrije i gospodarstva te stvaramo nužne preduvjete za nastup na međunarodnom tržištu.

 

Potpisivanju dodatka Ugovoru prisustvovala je i državna tajnica za promet Nikolina Brnjac koja je kazala:

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture podržava obnovu i modernizaciju voznog parka. Uz ulaganja u infrastrukturu, ova ulaganja višestruko će utjecati na razvoj gospodarstva i poticati zapošljavanja, doprinijet će kvalitetnijoj usluzi i kraćem vremenu putovanja za naše građane te povećanom mobilnošću. Uz sve to, dodatna vrijednost za naše putnike uvođenje je integriranog prijevoza, pri čemu će HŽ Putnički prijevoz imati našu podršku u zakonodavnom smislu, prvenstveno kroz Zakon koji pripremamo koji će omogućiti bolju integraciju svih vidova prometa u cilju kvalitetnijega javnog prijevoza putnika. 

Novi dizel-električni motorni vlakovi bit će proizvedeni na jedinstvenoj platformi vlakova serije 6112 i 7023. Prvi dizel-električni motorni vlak u redoviti promet pušten je 15. veljače 2016. godine.

Dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023 je trodijelna dizel-električna niskopodna garnitura. Maksimalna brzina vlaka je 120 km/h, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta. Garnitura je sastavljena od dva krajnja motorna vagona s upravljačnicom i srednjeg vagona. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata, a vlak ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle. Zahvaljujući dvokrilnim širokim vratima, omogućen je brzi izlazak i ulazak većeg broja putnika, a prozorska stakla zatamnjena su 60% radi zaštite od sunca. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja u službenim mjestima najavljuju se putem sustava za informiranje putnika, koji na temelju podataka o položaju vlaka iz GPS uređaja emitira poruke na displejima i putem razglasa.

Nabava novih motornih vlakova unaprjeđuje kvalitetu prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika, a novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.

Proizvodnja 4 dizel-električna motorna vlaka nastavak je realizacije ugovora za nabavu vlakova koje su HŽ Putnički prijevoz i Končar – Električna vozila potpisali 2014. godine.