HŽPP

Vijesti

U vlaku predstavljena knjiga o Hajduku Kup je naš

Na željezničkom kolodvoru u Splitu 18. svibnja 2018. predstavljena je knjiga Frane Grgurevića

Na željezničkom kolodvoru u Splitu 18. svibnja 2018. predstavljena je knjiga Frane Grgurevića ‘Kup je naš’. U vlaku okićenom Hajdukovim zastavama, starim fotografijama i ulaznicama, predstavljena je knjiga koja budi uspomene na utakmice i navijačka putovanja sedamdesetih i osamdesetih godina.

– Priča o knjizi počela je prije sedam-osam godina nakon druženja s ekipom iz Ferijalnog saveza. Nisam mislio da će to biti knjiga, nego da ću samo pribilježiti neke dogodovštine, a bilo ih je zaista puno jer se radilo o lijepom periodu kada smo pratili jakoga Hajduka. Stalno su bile neke fešte i slavlja, odgojili smo se na tim uspjesima i ljubavi prema Hajduku – rekao je na početku predstavljanja Frane Grgurević, koji svoj klub prati više od 40 godina.

O povodu nastajanje knjige finalu Kupa iz 1987. godine izjavio je:

– Pravi triler, luda utakmica. Bili smo uoči susreta dosta bahati, razmišljali ‘neš ti Rijeke, kad je ona šta osvojila’. Ali pretvorilo se to u pravu dramu koja nije trajala 90, nego 150 minuta. Kad je Rambo Varvodić obranio odlučujući jedanaesterac, nitko više na tribinama nije znao tko je u prvom redu, drugom, trećem… Ali najugodnije iznenađenje nas je čekalo kada smo nakon cijele noći putovanja ujutro vlakom došli u Split, ovdje na Željeznički kolodvor. Na peronu nas je čekao Varvodić s peharom u rukama, a do njega je gorila bengalka. Protrljali smo oči u nevjerici…. To je ono kad te prođu trnci. Došao je najranije ujutro na kolodvor, dočekao nas i išli smo zajedno do Poljuda to proslaviti. Hvala Rambu na tom dolasku i što je danas s nama u vagonu na ovoj promociji. 

Zoran Varvodić je nakon velikog pljeska nazočnih kazao:

– Rano ujutro nakon utakmice sam bio pozvan kao gost na Radio Split, a tada sam čuo da navijači koji su bili u Beogradu stižu na kolodvor. Nije bilo dileme, otišao sam ih dočekati.

Voditelj Joško Elezović zamolio ga je da se još jednom prisjeti one drame jedanaesteraca, pogotovo trenutka kada je obranio penal vrataru Rijeke Mauru Ravniću, koji je protivnicima mogao donijeti pobjedu.

U ime izdavača knjige, Dalmatinskog portala, Blaž Duplančić rekao da nije to knjiga samo o finalu Kupa 1987. godine. Ona detaljno opisuje brojna navijačka putovanja, gdje je posebno zanimljivo i ono iz Sarajeva 1979. godine, kada je Hajduk osvojio naslov prvaka.

– Kad mi je Mate Prlić poslao mail s upitom: ‘Što misliš o ovome’, odgovorio sam mu da mi je štivo fenomenalno i tako je krenula priča oko izdavanja. Knjiga je spontana i iskrena, detaljno opisuje neke navijačke doživljaje. Primjerice, malo tko razmišlja kako su navijači u Beogradu nakon osvajanja Kupa došli od stadiona JNA do vlaka za Split…

– Jedva – čulo se od nazočnih, a potom se Goran Džaja prisjetio kako su prijatelj i on tražili vlak. Inače, na promociju su došla četvorica Grgurevićevih prijatelja koji su zajedno s njim bili u tom kupeu za Beograd.

Na kraju se još tih dana prisjetio i bivši igrač Hajduka Frane Bućan, kojega je Elezović najavio riječima: ‘On onome koga voli kaže – di si škovaco’. Na Bućanu je napravljen jedanaesterac iz kojega je Hajduk poveo u tom finalu protiv Rijeke:

– Onaj penal je bio epileptični napad. Bog nam je podario Varvu i to je to, a ja sam za uspomenu spremio crveno-plavi dres s te utakmice. Povratak u to vrijeme uvijek budi emocije. Imam puno poznanika koji me i danas podsjete na te dane, moj prijatelj Ivan Ujević, uvijek kad nazove najprije kaže: ‘Je li tu osvajač Kupa?’ – izjavio je Bućan.

Cijela ekipa, među kojoj su bili i legendarni igrači Hajduka Zoran Varvodić, Frane Bućan i Ivo Bego, zahvalila je HŽ Putničkom prijevozu koji im je izašao u susret i omogućio  promociju u vagonu.