HŽPP

Vijesti

Sastanak hrvatske i srbijanske delegacije

U Beogradu održan sastanak u cilju unaprjeđenja suradnje

U Beogradu je 9. ožujka održan sastanak visokih izaslanstava Hrvatske i Srbije.

Uz ministra mora, prometa i infrastrukture RH Olega Butkovića i potpredsjednicu Vlade Srbije i ministricu graditeljstva, prometa i infrastrukture Zoranu Mihajlović, na sastanku su sudjelovali i državni tajnici dvaju ministarstava te predstavnici željezničkih, cestovnih i zračnih tvrtki te unutarnje plovidbe i riječnog prometa.

Uz potpis Memoranduma o suradnji na unaprjeđenju željezničke pruge Zagreb – Beograd, tijekom bilateralnog susreta resorni ministri razgovarali su i o suradnji dviju zemalja u području prometa i infrastrukture. Ministar Butković istaknuo je kako je rekonstrukcija pruge Zagreb – Beograd trenutačno jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regiji s obzirom na to da se obje zemlje nalaze na bivšem paneuropskom X. koridoru, koji uz Hrvatsku i Srbiju povezuje i druge europske zemlje na pravcu od istoka prema zapadu Europe.

Na sastanku se razgovaralo i o održavanju graničnih mostova, projektima u unutarnjoj plovidbi i boljem korištenju potencijala rijeka Dunava i Save te dugovanju Srbija Voza i Željeznica Srbije prema HŽPP-u, pri čemu je dogovoreno da će pitanje dugovanja rješavati radna skupina na razini hrvatskog i srpskog resornog ministarstva.

Tijekom bilateralnog susreta dvaju ministara dogovoreno je formiranje zajedničke radne skupine na razini državnih tajnika koji će raditi na zajedničkim projektima, a sljedeći susret ministara dogovoren je za kraj svibnja. Dogovorena je i priprema sporazuma o zajedničkom održavanju mostova između Srbije i Hrvatske tijekom idućeg mjeseca.

Izaslanstva su  suglasna da će potpisivanje Memoranduma i skorašnje potpisivanje Sporazuma doprinijeti još boljem povezivanju dvije države i unaprjeđenju gospodarskih odnosa.