HŽPP

Vijesti

Razvoj željeznice na splitskom području

U cilju razvoja željezničkog prometa u Splitu je 16. travnja održan sastanak predstavnika zainteresiranih dionika

U cilju razvoja željezničkog prometa na području Splitsko-dalmatinske županije i povezivanja trajektne sa zračnom lukom, u Splitu je 16. travnja održan sastanak predstavnika zainteresiranih dionika, na kojemu je dogovoreno da će biti imenovana radna skupina koju će kao nositelj projekta voditi HŽ Infrastruktura.  

Na radnom sastanku sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić te pomoćnik ministra Mario Madunić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović i gradonačelnik Trogira Ante Bilić te predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić, član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić, direktor Zračne luke Split Lukša Novak, ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović i v.d. predsjednice Županijske komore Split HGK-a Mirjana Čagalj.

Na početku sastanka gradonačelnik Splita rekao je da već nekoliko mjeseci traju intenzivne pripreme za sjednicu Vlade koja će 4. svibnja biti održana u Splitu, a prigradska brza željeznica na relaciji Zračna luka Split – Trajektna luka Split s intermodalnim terminalom na Kopilici jedna je od točaka dnevnog reda, za koju će Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture financirati studiju isplativosti. Dodao je i kako je današnji sastanak prilika da struka kaže što treba učiniti kako bi se spojila aglomeracija od 300.000 stanovnika, pri čemu bi se kvalitetnim željezničkim prometom rasteretile cestovne gužve.

Župan Splitsko-dalmatinske županije izjavio je da su sva četiri grada (Split, Solin, Kaštela i Trogir) sa Županijom zajedno pristupili rješavanju problema prometne infrastrukture, a gradonačelnici Kaštela i Trogira izvijestili su kako su u njihovim gradovima u tijeku izmjene GUP-a koje obuhvaćaju i trasu pruge.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić tom je prigodom izjavio:

Ovo će biti prva zračna luka u Hrvatskoj koja je povezana željeznicom. HŽ Putnički prijevoz zalaže se za proširivanje gradskog prometa i prigradske željeznice te će u ovom slučaju imati ulogu integratora između resornog ministarstva, HŽ infrastrukture, gradova i Županije jer nas je država angažirala da pružamo javni servis, potičemo mobilnost stanovništva i povezujemo gradove.

Ukić je najavio i okrugli stol koji će krajem mjeseca biti održan u Splitu i na kojemu će predstavnici struke razgovarati o željeznici te je predložio potpisivanje sporazuma o unaprjeđenju i razvoju integriranog prijevoza koji će biti platforma za projekt željezničkog povezivanja zračne i trajektne luke.

S obzirom da prometna infrastruktura nije pratila razvoj gradova, zainteresirani smo za rješavanje ovog problema. Stoga će HŽ infrastruktura biti nositelj projekta izgradnje pruge do Zračne luke Split i u suradnji s resornim ministarstvom aplicirati ga na EU fondove. – izjavio je član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić.

Državni tajnik Tomislav Mihotić rekao je kako je sve nove projekte, poput brze ceste Solin - Trogir, splitske zaobilaznice, Čiovskog mosta i izgradnje pruge, potrebno ukomponirati u postojeće planove prometnog razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Dodao je da će odlukama Vlade splitsko područje postati najveće gradilište u Hrvatskoj, koje je godinama bilo zapušteno. Predstavnici splitske zračne i trajektne podržali su inicijativu povezivanja dvije luke, uz spremnost na preuzimanje obaveza i financiranje projekta.

S obzirom da je prošle godine u splitskoj zračnoj luci registrirano oko tri milijuna, a u trajektnoj više od 5,1 milijuna putnika, u što skorijem roku sudionici sastanka imenovat će svoje predstavnike u radnu skupinu kojoj će na čelu biti predstavnik HŽ Infrastrukture kao nositelja projekta. Uz to, bit će pripremljen i Sporazum koji će biti podloga za realizaciju i uvod u točku dnevnog reda na sjednici Vlade koja će biti održana u Splitu.