HŽPP

Arhiva ponuda

Putujte vlakom u Tjednu mobilnosti

Besplatan prijevoz djece do 12 godina i bicikala

HŽ Putnički prijevoz povodom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna omogućava besplatan prijevoz bicikala u  vlakovima u unutarnjem prijevozu u kojima je omogućen prijevoz bicikala i ostalim vlakovima osim u razdobljima povećane frekvencije putnika od 6 do 9 i od 14 do 17 sati.

I ove godine HŽ Putnički prijevoz sudjeluje u aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti u suradnji sa Sindikatom biciklista, volonterskom udrugom koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao učinkovitog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva te zagovara i radi na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove po mjeri čovjeka, promičući javni prijevoz, integraciju raznih vidova prometa i bicikliranje kao poželjne oblike mobilnosti.

Popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle možete pronaći ovdje.

Na prugama na kojima traju radovi i na kojima je prijevoz supstituiran autobusima bicikli se ne mogu prevoziti. Više informacija o radovima na pruzi možete pronaći na www.hzpp.hr/stanje-u-prometu .

Besplatan prijevoz djece do 12 godina

 

HŽ Putnički prijevoz od 16. do 22. rujna 2018. u svim vlakovima omogućava besplatan prijevoz djece u dobi do 12 godina, a karte je potrebno preuzeti na blagajnama.

HŽ Putnički prijevoz organizirat će i putovanja vlakom i edukaciju djece vrtićke dobi s područja Grada Zagreba. Besplatne karte za djecu potrebno je preuzeti na blagajnama. Uz to, HŽ Putnički prijevoz besplatno će na relaciji Krapina – Zagreb – Krapina prevesti i članove Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Krapina.

Ove godine Europski tjedan mobilnosti organizira se pod nazivom Mix and move od 16. do 22. rujna i posvećen je kombiniranju prijevoznih sredstava. 

Europski tjedan mobilnosti pruža mogućnost i predstavlja platformu za lokalne vlasti i dionike civilnog društva da:

  • promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama
  • doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života
  • uspostave partnerstvo s lokalnim dionicima
  • budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet s ostalim europskim gradovima
  • naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja
  • pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Europske unije, Environment DG, u cilju da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova. Na poseban način potiču se mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije danas aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.

HŽ Putnički prijevoz svoju razvojnu politiku usmjerava prema poslovnim i društvenim ciljevima koji ponajprije počivaju na načelima održiva razvoja i zaštite okoliša. Željeznički prijevoz nudi rješenja prilagođena tome kako se nositi s izazovima mobilnosti i prijevoza u budućnosti te znatno manje utječe na klimu i okoliš od većine drugih vrsta prijevoza.

Željeznički prijevoz omogućuje pouzdanu mobilnost i znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Osim što je najsigurnija vrsta prometa, željeznički promet rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te stavlja težište na važnost korištenja integriranog sustava željeznice i ostalih vrsta prijevoza.

Više informacija o ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti možete pronaći na www.mobilityweek.eu.