HŽPP

Vijesti

Prvi vlak iz Češke

Datum: 1.7.2020. 10:00:00
Vlak RegioJeta stigao iz Praga u Rijeku s više od 500 putnika

Prvi vlak češkog prijevoznika RegioJeta, koji će od srpnja do kraja kolovoza prometovati na relaciji Prag – Brno – Bratislava – Ljubljana – Rijeka, stigao je na željeznički kolodvor u Rijeci zajedno s više od 500 čeških, slovačkih i slovenskih turista. Vlak je dočekala hrvatska delegacija predvođena ministrom turizma Garijem Cappellijem, direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem i gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom.   

- Ponosni smo na suradnju s RegioJetom koji je prepoznao važnost povezivanja Češke, Slovačke, ali i Slovenije s Hrvatskom, koja na tim tržištima uživa status jedne od najomiljenijih i najpopularnijih inozemnih turističkih destinacija. Ova željeznička trasa značajno će doprinijeti turističkim tokovima između naših zemalja, a navedeno potvrđuje i podatak o prodaji više od 30 tisuća karata u prvih desetak dana prodaje. U ovom trenutku Češka se nalazi na odličnom trećem mjestu inozemnih tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet, dok se Slovačka nalazi na osmom mjestu .- izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

 - Potražnja je rekordna i najveća u povijesti naše kompanije pa smo upravo zbog toga odlučili prometovati na ovoj relaciji svaki dan do kraja kolovoza, a ne samo tri puta tjedno kako je prvotno bilo planirano. Linija ostaje i u 2021. godini. - zaključio je direktor RegioJeta Radim Jančura.

Na navedenoj relaciji prometuju moderni vlakovi koji korisnicima nude vrhunsku uslugu tijekom putovanja do krajnje destinacije. Prvi vlak stigao je s maksimalnim dopuštenim kapacitetom od 12 vagona, od kojih su 9 spavaćih i tri Astra standard vagona. Osim brojnih čeških, slovačkih i slovenskih turista, u Hrvatsku su stigli i diplomatski predstavnici navedenih zemalja, kao i 30 vodećih čeških i slovačkih medija koji će tijekom boravka u Hrvatskoj izvještavati o turističkoj ponudi, što će rezultirati dodatnim pozicioniranjem Hrvatske kao sigurne i lako dostupne turističke destinacije.

- Dolazak vlaka iz Praga simbolički je povratak naših tradicionalnih turista iz Češke i Slovačke, a trasa koja prolazi kroz više država dokaz je dobre povezanosti, važne za turistička kretanja. - zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.