HŽPP

Arhiva ponuda

Promoviran ekološki prijevoz

13. svibnja predstavljena suradnja Nextbikea i HŽPP-a

Arhiva

U zagrebačkom Boćarskom domu 13. svibnja održana je konferencija za medije na kojoj je Nextbike sustav javnih bicikala u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom i ostalim partnerima predstavio rezultate trogodišnjeg poslovanja i promovirao ekološki javni integrirani prijevoz.

Javni bicikli sve su popularniji oblik gradskog prijevoza u Zagrebu, Makarskoj, Šibeniku, Gospiću, Karlovcu i Slavonskom Brodu. Taj trend dvije godine prati i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji subvencionira nabavu sustava koji gradovima i općinama omogućavaju da građanima osiguraju cjenovno i ekološki najprihvatljiviju dopunu javnom gradskom prijevozu.

Na konferenciji za novinare Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala Nextbike Hrvatska, koji je jedan od najbrže rastućih startup projekata u Hrvatskoj, istaknuo je:

- Do sredine ljeta ove godine, Nextbike sustav javnih bicikala bit će prisutan u čak 12 gradova u Hrvatskoj, a prvi na redu je Zadar 20. svibnja. Prvi iskorak u regiju slijedi već 31. svibnja s dugo očekivanim sustavom javnih bicikala u Sarajevu. Nakon toga slijedi pokretanje sustava u pet gradova i općina u Hrvatskoj, o čemu će više govora biti u ljetnim mjesecima. U prve tri godine rada u Hrvatskoj dostigli smo brojku od 9000 registriranih korisnika koji su prešli više od 300.000 kilometara i poštedjeli okoliš za gotovo 100 tona emisije CO2. Zbog takvog doprinosa u segmentu brige za okoliš, Hrvatska udruga poslodavaca drugi put dodijelila je Sustavu javnih bicikala nagradu za društveno odgovorno poslovanje.

Istaknuvši suradnju HŽPP-a i Nextbikea u razvoju i promociji integriranoga javnog prijevoza u Zagrebu, Anita Matačić iz Prodaje i marketinga HŽPP-a rekla je:

- Dvogodišnjoj suradnji HŽPP-a i Nextbikea glavni je cilj promocija ekoloških oblika javnog prijevoza, tj. prijevoza vlakom i biciklom. S obzirom HŽPP radnim danom pokreće 94 vlaka u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba i još 90 lokalnih vlakova u funkciji gradsko-prigradskog prijevoza, željeznica u potpunosti može udovoljiti potrebama integriranog prijevoza vlak-bicikl na području Grada Zagreba te tako rasteretiti prometnice i smanjiti zagušenja.

Temeljem te suradnje korisnicima pretplatnih karata HŽPP-a omogućen je nastavak putovanja javnim gradskim biciklom uz 150 minuta besplatne svakodnevne vožnje. Ta je pogodnost za putnike dostupna u Zagrebu, Šibeniku, Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Makarskoj, a uskoro i u šest drugih gradova u Hrvatskoj. Nextbike stajališta s biciklima nalaze se na 17 najfrekventnijih lokacija u užem središtu Zagreba, na kojima su bicikli dostupni 24 sata.

Cijena kartice uz kredit za najam bicikala iznosi 79 kuna, a karticu je nakon kupnje potrebno aktivirati putem e-maila Nextbikea, nakon čega unutar 24 sata korisnici mogu početi vožnju biciklom.

Osim integriranog prijevoza putnika vlakom i biciklom, HŽPP omogućuje prijevoz bicikala u određenim putničkim i brzim vlakovima, gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba i na određenim međunarodnim relacijama (više na www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala).