HŽPP

RUMOBIL

Proljetno buđenje

Datum: 22.4.2017. 10:00:00
Drugi vlak u sklopu projekta RUMOBIL 22. travnja odvezao je izletnike na proljetno buđenje u ozaljski kraj

Izletnički vlak „Proljetno buđenje u Jaškovu“ krenuo je iz Zagreba 22. travnja u jutarnjim satima, a po dolasku u Jaškovo izletnici su dočekani pićem dobrodošlice.  

Prolazeći pokraj slamnate skulpture jaškovskog konja, rad kipara Nikole Fallera, te alejom kestena i jablana, izletnici su stigli do dvorca u kojemu se obitavali plemeniti Bunjevci, Frankopani i von Hunolsteini. Danas je ta kurija dom Centru za pružanje usluga u zajednici, a njegovi djelatnici i štićenici u svojem su raskošnom vrtu s veseljem dočekali goste. Pokazali su im i otkrili tajnu svojih rasadnika i izradu štrudle, a izletnici su degustirali štrudle i prirodni sok od jabuka iz njihove proizvodnje. Predstavili su se i ostali OPG-ovi, a izletnici su mogli vidjeti izradu svjetski priznate masti od gaveza. U Jaškovu gosti su imali priliku prošetati i šumskim putem poznatim kao šetnica barunice Elizabete do izvora Opara ili se uputiti do Matinog mlina na rijeci Dobri. Izlet je završio u Ozlju, u kojemu je uz obilazak muzeja bilo omogućeno i razgledavanje izložbe čipki iz cijele Hrvatske.

Ovaj izletnički vlak omogućio je maloj Petri proslavu rođendana u vrtu kurije u središtu Jaškova, a turistički vodiči izletnicima su pričali o povijesti dvorca Zrinskih i Frankopana te Slavi Raškaj. Vlakom su putovali i biciklisti koji su obišli netaknutu prirodu u okolici Jaškova. Uz pjesmu na povratku, izletnici su oduševljeno prepričavali svoje dojmove s izleta i uz riječi pohvale za organizaciju stigli u zagrebački Glavni kolodvor.