HŽPP

Vijesti

Predstavljeni vlakovi

Datum: 16.12.2014. 11:00:00

Fotografija: Končar

U nazočnosti predsjednika Vlade u Končar KEV-u predstavljena proizvodnja niskopodnih vlakova 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je u utorak, 16. prosinca Končar - Električna vozila gdje je u tijeku proizvodnja niskopodnih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, od kojih će prvi biti isporučen do kraja ožujka iduće godine.

Posao je dobiven na međunarodnim natječajima, ugovori o isporuci 44 putnička vlaka potpisani su krajem siječnja ove godine, a ukupna vrijednost ugovora je 1,63 milijarde kuna (bez PDV-a).

Isporuka vlakova bit će realizirana u dvije faze; prva podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i jednog dizel-električnog motornog vlaka, a druga isporuku 12 elektromotornih i 11 dizel-električnih motornih vlakova. Vlakovi su visoko tehnološki industrijski proizvod, razvijeni su u Končar - Električnim vozilima, a u drugim društvima Grupe Končar razvijeni su i proizvode se glavni dijelovi tih vlakova.

Predsjednik Vlade je nakon obilaska pogona kazao kako će sljedeće godine u ožujku prvi iz linije novih vlakova izaći na pruge, nakon toga jedan do dva mjesečno.
- Radi se u Hrvatskoj, rade naši ljudi, dizajniraju naši ljudi, u ovom vlaku je skoro cijelo znanje domaće, 70 posto je domaća komponenta. -  istaknuo je.

Predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Ivan Bahun kazao je kako su prezentirali visoku razinu realizacije ugovora koji je potpisan prije deset mjeseci.
- Došlo se do završne montaže prvih vlakova, isporuka se očekuje do kraja ožujka, sukladno ugovorenim rokovima. - rekao je Bahun i istaknuo kako se radi o proizvodima s velikom dodanom vrijednošću koje proizvode malobrojne zemlje i gdje je konkurencija zaoštrena, no mogućnosti za izvoz su velike.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković u izjavi novinarima istaknuo je: – U promet će biti uvedeno 12 dizel-električnih motornih vlakova, koji će uglavnom voziti na sjeverozapadu Hrvatske, a od 32 elektromotorna vlaka, polovica će voziti u gradsko-prigradskom prijevozu, a pola u regionalnom. Ovo je tek pola našeg voznog parka i u našim je planovima, tj. u Programu restrukturiranja  koji je trenutačno u Bruxellesu na razmatranju, nabava iste količine vlakova do 2019. godine.