HŽPP

Vijesti

Predstavljena organizacija prijevoza

U Zaboku je 25. ožujka 2019. održan sastanak na temu organizacije prijevoza putnika tijekom radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zabok – Zaprešić.

Zbog radova na relaciji Zabok – Zaprešić od 1. travnja do 1. listopada 2019. bit će obustavljen sav željeznički promet, a putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi. Na relaciji Zaprešić – Zabok – Zaprešić vozit će autobusi B i autobusi A, pri čemu će se autobusi B zaustavljati u Zaprešiću, Žeincima i Zaboku, a autobusi A u svim kolodvorima i stajalištima na prijevoznom putu. Također, autobusi će prevoziti putnike na relaciji Zabok – Gornja Stubica – Zabok umjesto osam vlakova koji radnim danom voze između 14.00 i 19.00 sati. Zbog veće cestovne udaljenosti između kolodvora te eventualnih gužvi na cestama na relaciji Zabok – Zaprešić – Zabok očekuje se produljenje voznog vremena A autobusa oko 15 minuta u odnosu na vozni red vlakova, a vozno vrijeme autobusa B pratit će vozno vrijeme vlakova, uz minimalna kašnjenja. Uz to, vozno vrijeme autobusa na relaciji Zabok – Gornja Stubica – Zabok produljit će se za oko 10 min u odnosu na vozni red vlakova. Mjesta zaustavljanja autobusa na prugama Zaprešić – Zabok i Zabok – Gornja Stubica možete pogledati ovdje , a autobusi će voziti prema voznom redu koji možete pogledati ovdje.  

Na sastanku koji je održan u Velikoj galeriji grada Zaboka bili su nazočni župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnici i načelnici s područja županije te Uprava HŽ Putničkog prijevoza sa suradnicima. Na početku sastanka župan Kolar izrazio je zadovoljstvo početkom radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok i inicijativom HŽPP-a za organiziranjem sastanka. 

- Sastali smo se s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza kako bi se detaljno upoznali s planom organizacije prijevoza kako bi naši građani što manje osjetili tu promjenu, iako moramo biti svjesni da će biti problema. Ono što je dobro je da ćemo imati i brzu i sporu autobusnu liniju i da će, osobito u Zaboku, biti potrebno reorganizirati gradski prijevoz i parkiranje s obzirom da će se u Zaboku iskrcavati i ukrcavati oko 3.500 putnika dnevno. Uz to, na županijskim cestama gdje god je potrebno, napravit ćemo privremena okretišta ili dodatna ugibališta kako bi prijevoz putnika bio siguran. S obzirom na trajanje radova i novu organizaciju prijevoza, naše sugrađanke i sugrađane pozivam na strpljenje. - rekao je župan Kolar.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić istaknuo je da će zamjenski prijevoz autobusima HŽ Putnički prijevoz zajedno s jedinicama lokalne i regionalne samouprave pokušati organizirati na najbolji mogući način.

– Postavit ćemo oznake HŽPP autobus i objaviti vozni red na svim stajalištima na kojima će se zaustavljati autobusi. S obzirom da se na relaciji Zaprešić – Zabok prosječno prevozi oko 3.500 putnika dnevno, nastojat ćemo na najbolji mogući način to sve organizirati. Radovi će se nastaviti i nakon 1. listopada pruga će biti zatvorena od 8.00 do 16.00 sati. Putnike molimo za strpljenje, a u svemu ovome vrlo nam je bitna suradnja s lokalnom zajednicom, pri čemu ćemo organizirati da se autobusi zaustavljaju što bliže željezničkim kolodvorima i stajalištima. - rekao je Ukić.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je da je Zabok spreman na radove jer je bilo sličnih situacija kada su se radile rekonstrukcije pruge prema Krapini i Stubici.

- Mi smo već pripremili određene zahvate u regulaciji prometa, koje će omogućiti da autobusi i prekrcaj putnika s vlakova na autobuse bude efikasniji i jednostavniji. Prekrcaj će biti u postojećoj Kolodvorskoj ulici kako bismo putnicima na najmanju moguću mjeru skratili presjedanje s vlakova na autobuse. Kolodvorska ulica bit će zatvorena za ostali promet, koji će se usmjeravati na Ulicu Matije Gupca jer si ne možemo dozvoliti da autobusi s putnicima kasne i da se ugrožavaju putnici koji će dolaziti do autobusa, odnosno izlaziti iz njih. - rekao je Hanžek.

Projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zabok – Zaprešić vrijedan je 614,4 milijuna kuna, a 85% sredstava osigurano je iz Kohezijskog fonda EU putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projektom su obuhvaćena oko 24 kilometra pruge koja će se elektrificirati i na kojoj će se omogućiti brzina do 120 km/h, čime će se vozna vremena putničkih vlakova smanjiti za 30 (sa sadašnjih 39 – 44 min na 28 min), a brzih vlakova za 50% (sa sadašnjih 31 min na 14 min). Rekonstruirat će se kolodvori, izgraditi novi peroni, pothodnici, nadstrešnice, parkirališta, kolodvor Zabok razdvojit će se na putnički i teretni dio te će se izgraditi nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje. Na stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Uz to, bit će modernizirano 15 željezničko - cestovnih prijelaza te će se rekonstruirati postojeće pružne građevine te izgraditi nove kao što su četiri nova armiranobetonska mosta te jedan cestovni most. Planira se da će radovi biti završeni tijekom 2021. godine.