HŽPP

Vijesti

Povoljniji željeznički prijevoz studentima Osječko-baranjske županije

Od 1. veljače 2019. povoljniji željeznički prijevoz redovitih studenata

30. siječnja 2019. potpisan je Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Potpisivanjem Ugovora osigurava se povoljniji prijevoz redovitih studenata na studij u bilo koje odredište na području Županije, pri čemu Županija sufinancira 25% iznosa mjesečne studentske karte.  

Ugovor su potpisali župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave Željko Ukić i članovi Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mladen Lugarić i Damir Rubčić. Potpisivanju je bio nazočan i Milan Maksimović, šef Regionalne jedinice Vinkovci HŽPP-a.

Tom prilikom župan Anušić je izjavio:

- Danas potpisujemo zajednički sporazum kojim ćemo omogućiti svim našim studentima povoljnije putovanje vlakom. Za ovaj projekt u županijskom proračunu osigurali smo 300.000,00 kuna, a provodit će se od 1. veljače. Korištenjem vlaka kao prijevoznog sredstva potaknut ćemo ne samo revitalizaciju željezničkog prijevoza, već i revitalizaciju svih prometnih pravaca u našoj županiji koji se koriste i koji će se koristiti kroz ovaj sporazum, čime ćemo biti dostupniji našim korisnicima, u ovom slučaju studentima.

Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo nastavkom uspješne suradnje navodeći:

- Prije svega želim zahvaliti županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na suradnji koja je počela još krajem kolovoza prošle godine kada smo zaključili sporazum o unaprjeđenju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području OBŽ. Taj sporazum rezultirao je potpisivanjem današnjeg ugovora kojim ćemo osigurati povoljniji prijevoz studenata Osječko-baranjske županije. HŽPP uveo je dodatni broj linija kako bi osigurali veću mobilnost i veću kvalitetu usluge, a sigurni smo i da će ovaj ugovor pružanjem mogućnosti povoljnijeg putovanja omogućiti određene koristi za građane i obitelji iz ove županije. Zadaća HŽPP-a kao nacionalnog prijevoznika je da na području OBŽ osigura čim kvalitetniju uslugu, što učestaliji prijevoz te bolja prijevozna sredstva. Ovo je šesta županija koja je potpisala ugovor o sufinanciranju prijevoza studenata. Fokus nam je na studentima i nadamo se da će i ostale županije s kojima razgovaramo prihvatiti ovaj  model. Namjera nam je osigurati mlađoj populaciji povoljniji i kvalitetniji prijevoz kako bi se školovali i u konačnici ostali živjeti i raditi na području Županije.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović dodaje da se već razmatra mogućnost proširenja projekta, odnosno ovisno o interesu studenata i raspoloživim sredstvima odlučit će se o mogućnosti da se subvencija prijevoza odobri svim studentima s područja OBŽ neovisno u kom mjestu studiraju.  

Nakon potpisivanja Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, i Ugovora o poticanju integriranog prijevoza putnika primjenom zajedničke opće, studentske, umirovljeničke i učeničke pretplatne karte HŽPP – GPP Osijek u kolovozu 2018. godine, Osječko-baranjska županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom potpisivanjem i ovoga ugovora pridonosi revitalizaciji željezničkog prijevoza i povećanju mobilnosti stanovništva na području Županije.

Postupak izrade sufinancirane karte

Na temelju potvrde o korištenju sufinanciranog prijevoza koju izdaje Upravni odjel za gospodarstvo i identifikacijskog dokumenta redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a sa studentskim profilom OBŽ (cijena izrade profila 20 kn + fotografija). S pametnom karticom studenti će mjesečne karte kupovati na blagajnama u kolodvorima Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna-Vrpolje. Studentima koji posjeduju pametnu karticu, profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. Prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova, a mjesečna karta omogućuje neograničen broj putovanja na relaciji za koju je kupljena.