HŽPP
VAŽNA OBAVIJEST:

Željeznički prijevoz od 11. svibnja

Vijesti

Povoljniji prijevoz učenicima i studentima VSŽ-a

Datum: 21.6.2019. 8:09:00
Tijekom ljetnih praznika za 50 kn do Splita i besplatan prijevoz učenika s područja Vukovarsko-srijemske županije

19. lipnja u sjedištu Vukovarsko-srijemske županije potpisani su ugovori kojima učenici srednjih škola i studenti s prebivalištem na području Županije do 31. kolovoza mogu putovati na relacijama Vinkovci – Split ili Split – Vinkovci za 50 kn, a od 24. lipnja učenici srednjih škola koji tijekom školske godine koriste mjesečne karte za prijevoz vlakom prevozit će se besplatno vlakom na području Županije.

Ugovore su potpisali župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te predsjednik Uprave Željko Ukić i član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Damir Rubčić, u nazočnosti v.d. pročelnika Upravnog odjela za mlade, demografiju i spot VSŽ-a Krune Šarića. 

Tom prigodom župan Galić istaknuo je:

- Prijevoz vlakom je ekološki najbolji, financijski je povoljan i mi želimo tu vrstu prijevoza popularizirati, odnosno na neki način vratiti takvu tradiciju na ove naše prostore. Mogućnost povlaštenoga prijevoza vlakom trenutačno koristi 400 studenata iz naše županije i tek 70 učenika srednjih škola. Spomenuto sufinanciranje jedna je od mjera i poticaj da se od iduće godine što veći broj učenika vozi vlakovima.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza zahvalio je županu na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i naglasio:

- Vukovarsko-srijemska županija prva je županija koja čini iskorak i svojim učenicima za vrijeme ljetnih praznika osigurava javni prijevoz na području Županije i povoljne karte do Splita, a uz Osječko-baranjsku županiju, i studenti s ovog područja također mogu povoljnije putovati prema Splitu. Nastavkom suradnje povećat ćemo mobilnost učeničke i studentske populacije, a izuzetno mi je zadovoljstvo što smo ove ugovore potpisali na području od posebne državne skrbi s obzirom da ćemo njime olakšati život obiteljima učenika i studenata, a mladoj populaciji osigurati povoljniji i kvalitetniji prijevoz.

U cilju povećanja mobilnosti učenika srednjih škola i redovitih studenata s prebivalištem na području VSŽ-a, Županija će do 31. kolovoza 2019. na relaciji Vinkovci – Split – Vinkovci, odnosno petkom iz Vinkovaca i subotom iz Splita sufinancirati 50 % troškova jednosmjerne karte, za koju učenik ili student treba izdvojiti 50 kn. Vlak iz Vinkovaca polazi petkom u 17.16 i u Split stiže u 5.26 sati, a subotom vlak iz Splita kreće u 21.54 i u Vinkovce dolazi u 9.40 sati. Karte se mogu kupiti na temelju važeće pametne kartice i potvrde VSŽ-a u kolodvorima Vinkovci i Split. Učenici i studenti koji nemaju pametnu karticu HŽPP-a, trebaju ju pribaviti na blagajnama HŽPP-a (cijena izrade profila iznosi 50 kn + fotografija), a potvrdu ishoditi u Upravnom odjelu za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije.

Kako bi omogućili besplatan prijevoz učenika tijekom ljetnih praznika, Županija će od 24. lipnja sufinancirati 25 % cijene pojedinačne karte za putovanja čije je polazište i odredište na području Županije. Na taj iznos HŽ Putnički prijevoz daje 75 % popusta tako da će karte za učenike biti besplatne. Karte će se ispostavljati temeljem pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza u kolodvoru Vinkovci, a prijevoz učenika osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova.

Također, na temelju osnovnog ugovora potpisanog u travnju ove godine, uz besplatne mjesečne karte za redovite studente koji studiraju na području VSŽ-a, Županija sufinancira cijeli iznos karte za pojedinačna putovanja studenata pa studenti koji studiraju u Zagrebu ostvaruju pravo na jednu besplatnu povratnu kartu tijekom mjeseca, a studenti koji studiraju u Osijeku ili Slavonskom Brodu na dvije besplatne jednosmjerne karte tijekom mjeseca. Takav prijevoz tijekom akademske godine koristi mjesečno oko 400 studenata. Nastavkom suradnje Županije i HŽ Putničkog prijevoza nastoji se popularizirati željeznički prijevoz i povećati mobilnost učeničke i studentske populacije u cilju poboljšanja kvalitete života građana.