HŽPP

Vijesti

Povoljniji prijevoz studentima OBŽ-a

Od 5. lipnja 2019. povoljnije pojedinačne karte, a od 14. lipnja i prijevoz na relaciji Osijek – Split – Osijek za redovite studente s područja Osječko-baranjske županije.

5. lipnja 2019. potpisan je Dodatak I Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Potpisivanjem Ugovora, uz dosadašnje sufinanciranje mjesečnih karata redovitih studenata,  osigurava se i povoljniji prijevoz redovitih studenata koji koriste pojedinačne karte od mjesta prebivališta u OBŽ-u do mjesta školovanja u RH. Pri tome će Županija sufinancirati 25 % iznosa cijene karte pa će uz dodatnih 50% popusta koje osigurava HŽ Putnički prijevoz, studenti financirati 25 % iznosa cijene karte.

Prodaja pojedinačnih sufinanciranih karata nije moguća u vlaku već isključivo na blagajnama, uz uvjet da je polazišni ili odredišni kolodvor na području OBŽ (popis kolodvora pogledajte ovdje ). Na području OBŽ sufinancirane karte ispostavljaju se u kolodvorima Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna/Vrpolje.

Također, OBŽ će redovitim studentima s prebivalištem na području OBŽ-a od 14. lipnja do 31. kolovoza 2019. na relaciji Osijek – Split – Osijek, odnosno petkom iz Osijeka i subotom iz Splita sufinancirati 50 % troškova karte. Akcijske cijene jednosmjernih karata u iznosu od 100 kn, pri čemu studenti plaćaju 50 kn, vrijede isključivo u izravnim vagonima u kojima je broj mjesta ograničen. Karte se mogu kupiti na temelju važeće pametne kartice ili potvrde OBŽ-a isključivo u kolodvorima Osijek i Split.

Ugovor su u sjedištu OBŽ-a potpisali župan Ivan Anušić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić, a potpisivanju je bio nazočan i šef Regionalne jedinice Vinkovci Milan Maksimović. 

- Sufinanciranje prijevoza željeznicom koje imamo od početka ove godine sada smo proširili i na druge segmente putničkog prijevoza studenata. Osječko-baranjska županija usko surađuje s HŽ-om i ostalim akterima putničkog prijevoza pa sufinanciramo cijene karata za studente i učenike i tako nastavljamo. Hrvatskim željeznicama je potreban poticaj u njihovoj revitalizaciji, a u ovom trenutku je to najjeftiniji i najsigurniji prijevoz u potpunosti u vlasništvu RH, te ga kao regionalna i lokalna samouprava trebamo poticati i kroz ovakve projekte. Uskoro ćemo imati i nove projekte u koje planiramo aktivnije uključiti i HŽ, kao i male i velike prijevoznike te osigurati siguran i jeftin prijevoz ne samo studentima i učenicima, nego svima koji koriste javni prijevoz - istaknuo je župan Anušić.

U povodu potpisivanja Dodatka Ugovoru Ukić je izjavio:

-Ovo je nastavak uspješne suradnje HŽ Putničkog prijevoza i Osječko-baranjske županije oko unaprjeđenja i revitalizacije putničkog željezničkog prijevoza. Zahvaljujemo županu što potiče željeznički prijevoz, a omogućava da studenti s područja Županije mogu putovati za 25 posto cijene karte na bilo koji dio Hrvatske gdje studiraju. Na primjer, prema ovom ugovoru pojedinačna karta na relaciji Osijek – Vinkovci za studente košta 6,20 kuna. Ovo je izuzetno korisna mjera te pozivamo i druge županije da se uključe u projekt.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je jednostavnost procedure korištenja subvencioniranog prijevoza. Studenti na studomatu trebaju izvaditi potvrdu o redovitom studiju i donijeti je u Upravni odjel za gospodarstvo, gdje će dobiti potvrdu kojom na blagajnama HŽ Putničkog prijevoza mogu podići pametnu karticu kojom mogu koristiti povlastice.

Projekt će se provoditi do 31. prosinca 2019. godine, odnosno do utroška planiranih sredstava, a za njegovu realizaciju u proračunu Županije planirano je 300.000,00 kuna.

Potpisivanjem Dodatka proširen je Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije koji je potpisan 30. siječnja 2019. godine. Tim ugovorom osiguran je povoljniji prijevoz redovitih studenata iz Osječko-baranjske županije na studij u bilo koje odredište na području Županije, pri čemu Županija sufinancira 25% iznosa cijene mjesečne karte.

Prodaja mjesečnih sufinanciranih karata moguća je isključivo na blagajnama kolodvora Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna/Vrpolje, pri čemu polazišni i odredišni kolodvor moraju biti na području OBŽ (popis kolodvora pogledajte ovdje ).

Nakon potpisivanja Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te Ugovora o poticanju integriranog prijevoza putnika primjenom zajedničke opće, studentske, umirovljeničke i učeničke pretplatne karte HŽPP – GPP Osijek, Osječko-baranjska županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom potpisivanjem i ovoga dodatka pridonosi revitalizaciji željezničkog prijevoza i povećanju mobilnosti stanovništva na području Županije u cilju poboljšanja kvalitete života građana.