HŽPP

Vijesti

Povećana sredstva za sufinancirani prijevoz

Datum: 30.8.2018. 10:00:00
29. kolovoza u kolodvoru Daruvar potpisan je dodatak Sporazumu o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, kojim su zbog većeg broja studenata koji koriste vlak, Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska županija udvostručile sredstva za besplatan željeznički prijevoz učenika i studenata

Dodatak Sporazumu o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, potpisali su župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena Željkom Ukićem. Potpisivanjem dodatka Sporazumu Bjelovarsko-bilogorska i Podravsko-slavonska županija udvostručile su sredstva namijenjena sufinanciranju besplatnog prijevoza učenika i studenata.  

Prilikom potpisivanja dodatka Sporazuma župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs istaknuo je:

- Želim istaknuti činjenicu da od veljače 2018. otkada se željeznica vratila u Daruvar, promet raste, a građani su zainteresirani za prijevoz vlakom u Bjelovarsko-bilogorskoj i susjednim županijama. Karte smo sufinancirali sa 50.000 kuna, što je bio plan za cijelu godinu. No interes je veći od očekivanja. Stoga smo za ovu godinu osigurali 100.00 kuna, što mi je posebno drago jer to znači da postoji interes putnika, osobito studenata i đaka, i da se linije koriste te da se postupno povećava broj svih onih koji se koriste tim načinom prijevoza. Kroz vozni red vraćena je i direktna linija Daruvar-Zagreb, a mi kao Županija napravit ćemo sve što je u našoj moći da se sufinancirani prijevoz i dalje održi.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić naglasio je:

- Nakon što smo  5. veljače ove godine potpisali osnovni Sporazum, iznimno sam zadovoljan što smo ponovnim uvođenjem željezničkog prijevoza i većeg broja linija, povećali broj putnika na ovom području. Tako je broj putnika iz kolodvora Daruvar u prvih 6 mjeseci 2018. porastao za oko 15%, a iz kolodvora Pakrac Grad prodano je 40% više karata. Osobito me veseli činjenica da smo ponovnim uvođenjem izravnih vlakova nakon 18 godina potaknuli sve veći broj studenata s područja Bjelovarsko-bilogorske i Slavonsko-požeške županije na korištenje željezničkog prijevoza na relaciji Daruvar - Zagreb i obrnuto, a prosječno se studentskim vlakom preveze od  60 do 95 studenata. U suradnji sa županijama učenicima i studentima osigurali smo besplatan prijevoz, a nadam se da smo revitalizacijom željezničkog prijevoza pridonijeli i zadržavanju mladih na ovom području. Vjerujem da ćemo na ovaj način sve pruge pokušati staviti u funkciju, odnosno revitalizirati ih u punom smislu riječi.

Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, istaknuo je važnost promicanja sufinanciranog prijevoza te dodao:

- Ovo je važan projekt koji se pokazao kao izvrsna priča. Ponosan sam što Požeško-slavonska županija ostvaruje pozitivne podatke koji se vide kroz rast putnika, što je ujedno dokaz uspješne suradnje lokalne i državne samouprave. Ovakve projekte podržavat ćemo i ubuduće. Ono što je bitno naglasiti je da na ovaj način povezujemo Pakrac i Lipik koji su donedavno bili izolirani. Projekt treba širiti i dalje te dati potporu mladim ljudima. Uz to, u suradnji s HŽPP-om organizirali smo i turističke vlakove koji voze u Lipik i koji su se pokazali kao izvrsna potpora razvoju turizma naše županije.

Revitalizacijom željezničkog prijevoza na pruzi Virovitica – Daruvar – Pakrac Grad – Banova Jaruga od 5. veljače 2018., u prvih 6 mjeseci 2018. ukupni broj putnika prevezenih iz kolodvora Daruvar porastao je za oko 15%, a iz kolodvora Pakrac Grad za 40% više karata u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Najveći postotak povećanja broja putnika i prodanih karata odnosi se na prijevoz studenata zbog uvedenih izravnih vlakova koji petkom i nedjeljom prevoze studente na relaciji Daruvar – Zagreb – Daruvar.

S obzirom na veći broj studenata s područja BBŽ-a i PSŽ-a koji su u prvih 6 mjeseci od uvođenja željezničkog prijevoza koristili vlak, BBŽ i PSŽ donijele su odluku o povećanju sredstava namijenjenih besplatnom prijevozu učenika i studenata. Besplatan prijevoz učenika i studenata financiraju navedene županije i HŽ Putnički prijevoz u 50%-otnom iznosu.

U suradnji sa županijama, cilj HŽ Putničkog prijevoza je povećati mobilnost stanovništva u cilju poboljšanja kvalitete života građana te povezivanja i poticanja gospodarskog razvoja županija.

Podsjetimo, potpisivanjem Sporazuma o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije, od 5. veljače 2018. u promet su uvedena dva vlaka na relaciji Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica, devet vlakova na relaciji Daruvar – Banova Jaruga – Daruvar, a dva vlaka namijenjena prvenstveno prijevozu studenata voze petkom na relaciji Zagreb GK – Daruvar – Virovitica i nedjeljom na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb GK. Uz navedenih 13 vlakova, putnici se prevoze i autobusima na relacijama Virovitica – Daruvar – Virovitica i Virovitica  – Banova Jaruga – Virovitica  (9 autobusnih linija). Temeljem Sporazuma učenici i redovni studenti koji imaju prebivalište u navedenim županijama, a čije je polazište ili odredište na pruzi Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica, prevoze se besplatno.