HŽPP

YOUMOBIL

Poboljšanje mobilnosti u ruralnim područjima središnje Europe

Počele su se provoditi pilot-aktivnosti usmjerene na poboljšanje mobilnosti u ruralnim područjima. Nove usluge, aplikacije, radionice, web-stranice i ostale usluge omogućit će mladima da jednostavnije stignu do željenih odredišta.

Što rade partneri u projektu YOUMOBIL

Projekt je počeo održavanjem radionica na kojima su sudjelovali mladi od kojih su se tražile informacije vezane uz pokretanje pilot-aktivnosti u svakoj zemlji/regiji partneru projekta. Na temelju njihovih zahtjeva, želja i ideja u šest zemalja provodit će se 11 pilot-aktivnosti koje su podijeljene u dvije skupine: (1) nove usluge i inovativni IT alati i (2) revitalizacija željezničke infrastrukture.

 

Nove usluge i inovativni IT alati

  • Njemačka - pokrajina Saska-Anhalt: Kao nadogradnja mobilne aplikacije INSA razvijena je aplikacija INSA YOUNG s fokusom na pilot-regije Börde (grad Wolmirstedt) i Merseburg-Querfurt (grad Haale). Aplikacija će biti dostupna u Google Playstoreu, no određene funkcionalnosti u početku će se moći koristiti samo u navedenim regijama. Integracijom različitih funkcionalnosti u novu aplikaciju ponuda će postati vidljivija, pojednostavit će se rezervacija karata, moći će se koristiti različiti vidovi prometa, a bit će omogućeno praćenje putovanja i dobivanje povratnih informacija.
  • Hrvatska - Dugo Selo: Uvedeni su noćni vlakovi na relaciji Zagreb – Dugo Selo kojima se nakon ponoći prevoze prvenstveno mladi koji se nakon izlaska u kino/kazalište ili s posla vraćaju iz Zagreba u Dugo Selo bez da moraju gledati na sat i žuriti na vlak. Karte se mogu kupiti putem interneta ili mobilne aplikacije, a vlakovi se mogu pratiti u realnom vremenu.
  • Italija - Modena: Uvode se noćne taxi linije na zahtjev koje petkom i subotom navečer povezuju Modenu i okolna ruralna područja. Usluga se može koristiti na tri linije isključivo putem rezervacije prijevoza. Prijevoz se rezervira putem nove mobilne aplikacije koja prikazuje linije, vozne redove, mjesta zaustavljanja i cijene. Cijene usluga razlikuju se s obzirom na godine korisnika, korištenje javnog prijevoza ili odabir povratne vožnje te nisu fiksne.
  • Češka - Južna Moravska. Izrađena je web stranica javnog prijevoznika IDS JMK na engleskom jeziku, chatbot za e-shop i web-stranicu, modificirana je aplikacija POSEIDON te su uvedene nove funkcionalnosti za kupnju karata i slanje obavijesti o stanju u prometu.
  • Poljska - Mazovija. Uveden je program vjernosti Mladi putnik za korisnike željezničkog prijevoza.

Cilj navedenih pilot-aktivnosti je povećati broj putnika i atraktivnost javnog prijevoza te omogućiti bolju mobilnost mladih u ruralnim područjima (jednostavnija rezervacija prijevoza, više linija, veći popusti, niže cijene, lakši pristup informacijama i sl.).

Iskustva stečena u pilot-aktivnostima rezultirat će izradom alata za uvođenje pametnih rješenja za mobilnost mladih u ruralnim područjima.

 

Revitalizacija željezničke infrastrukture

Loše stanje željezničke infrastrukture pridonosi imidžu javnog prijevoza. Stoga projekt YOUMOBIL omogućava aktivnosti kojima se revitalizira infrastruktura, u čiju pripremu i provedbu uključuje mlade. Mladi sudjeluju na radionicama na kojima se razrađuju ideje, strategije i aktivnosti kojima se revitalizira željeznička infrastruktura. Nakon toga okupljaju se dionici s kojima se dogovaraju daljnje aktivnosti, a  paralelno se izrađuju studije izvodljivosti i investicijski planovi za šest lokacija na kojima će se provoditi pilot-aktivnosti. Na kraju se ponovno uključuju mladi koji sudjeluju u pripremnim radovima kao što su čišćenje, bojanje zidova i slično te pripremaju lokacije za revitalizaciju. Pilot-aktivnosti provodit će se na sljedećim lokacijama:

  • Italija – Modena: Napušteni kolodvor koji povezuje Modenu i Sassuolo na liniji Milano – Bologna u vlasništvu Željeznica Emilia-Romagna (FER). Područje je veliko i ima više zgrada, a za revitalizaciju je odabrano bivše skladište s velikim parkiralištem.
  • Hrvatska - Dugo Selo: Elektromotorni vlak stariji od 40 godina dobit će novi vizualni identitet. U projekt su uključeni mladi umjetnici koji sudjeluju u stvaranju vizualnog identiteta koji će biti primijenjen u vlaku. Radi se o jedinoj pilot-aktivnosti kojom se u sklopu projekta YOUMOBIL revitalizira prijevozno sredstvo.
  • Češka – Hevlín: Željeznički kolodvor na liniji Brno – Beč u blizini austrijske granice kroz koji ne prolaze vlakovi. Lokalne općine kupile su željezničko područje i namjeravaju ga revitalizirati u turističke svrhe. Revitalizacija željezničkog kolodvora dio je navedenog projekta, a uključivat će i postavljanje ručnih drezina na tračnice koje će biti predstavljene kao turistička atrakcija.
  • Poljska – Grodzisk: Zgrada se nalazi u blizini željezničkog kolodvora oko 30 km od Varšave i u vlasništvu je željezničkog prijevoznika Koleje Mazowieckie s područja Varšave. Dio zgrade koristi se kao muzej, a dio nije u funkciji.
  • Njemačka – Weißenfels: Zgrada željezničkog kolodvora djelomično je u funkciji i potrebna joj je revitalizacija. Pripremljeni su planovi za revitalizaciju prema idejama mladih koji su na radionicama dizajnirali prostore kroz videoigru Minetest.
  • Slovačka – Brezno: Na ovoj lokaciji investirat će se u revitalizaciju željezničkog kolodvora i okoliša. Radi se o pokaznoj pilot-aktivnosti projekta YOUMOBIL.

Na svim lokacijama planiraju se sadržaji za mlade - muzeji, prostori za održavanje radionica, čekaonice, lounge prostori, kafići, dječja igrališta i sl.

Iskustva stečena u pilot-aktivnostima rezultirat će izradom smjernica za upravitelje željezničke infrastrukture i lokalne zajednice.

Još jedna aktivnost koja doprinosi ideji projekta i uključuje mlade je organizacija Interrail kampanje u kojoj mladi mogu osvojiti džeparac i Interrail kartu kojom se tijekom ljeta mogu voziti Europom, a zauzvrat o svojem putovanju izvještavati na društvenim mrežama. Uz to, mladi trebaju posjetiti ruralna područja partnera projekta. Cilj navedene aktivnosti je da stečena iskustva podijele sa svojom generacijom, kao i da se prikupe podaci o javnom prijevozu i potencijalima ruralnih područja iz perspektive mladih.

Nažalost, zbog pandemije covida-19 kampanja za 2020. je otkazana, a provođenje kampanje za 2021. još se razmatra.