HŽPP

Pogodnosti

Osobe s invaliditetom

Fotografija: Shutterstock

Zbog spajanja i izgradnje kolosijeka u kolodvoru Vrbovec u sklopu Projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo - Križevci, od 23. travnja 2021. osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću privremeno će biti onemogućen nesmetani pristup od prijemne zgrade kolodvora Vrbovec do perona do ugradnje liftova, odnosno najviše 90 dana. HŽ Infrastruktura u suradnji s izvođačem radova osigurat će osoblje za pomoć osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću od ponedjeljka do subote u razdoblju od 8.00 do 16.00 sati.

 

Molimo osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću da zahtjev za pomoć pri ulasku/izlasku iz vlaka i tijekom putovanja najave najmanje 48 sati prije namjeravanog putovanja. Više informacija o najavi putovanja možete pronaći na www.hzpp.hr/podrska-prijevoz-osoba-s-invaliditetom-i-osoba-smanjene-pokretljivosti.

Osoba s invaliditetom

Korisnici: osoba s invaliditetom 
Opseg popusta: četiri putovanja u odlasku i povratku na godinu uz 75% popusta od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka
Osnova za popust: objava za povlašteni prijevoz željeznicom i brodom za osobe s invaliditetom, koju pribavlja i ispostavlja županijski Ured državne uprave. Objava vrijedi 60 dana od dana ispostavljanja.

Pratitelj osobe s invaliditetom

Korisnici: pratitelj osobe s invaliditetom
Opseg popusta: 100% popusta u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka
Osnova za popust: objava za besplatni prijevoz pratitelja osobe s invaliditetom željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja županijski Ured državne uprave. Objava vrijedi do datuma koji je naveden na objavi osobe s invaliditetom koju prati pratitelj.


Vojni i civilni ratni invalidi


Korisnici
: nositelji obiteljske invalidnine iza osobe poginule ili nestale u Domovinskom ratu
Opseg popusta: jedno besplatno putovanje na godinu, u 1. i 2. razredu putničkog ili brzog vlaka, radi obilaska groba poginule osobe, koji nije u mjestu stanovanja nositelja
Korisnici:nositelji obiteljskih invalidnina, vojni i civilni ratni i mirnodopski invalidi
Opseg popusta: četiri putovanja na godinu uz 75% popusta od redovite prijevozne cijene u 1. ili 2. razredu putničkog ili brzog vlaka
Osnova za popust: objava za besplatni prijevoz željeznicom i borodm koju pribavlja i ispostavlja županijski Ured državne uprave. Objava vrijedi 60 dana od dana ispostavljanja

Pratitelj vojnih i ratnih civila


Korisnici
: pratitelji vojnih i civilnih ratnih invalida
Opseg popusta: 100% popusta u 1. ili 2. razredu putničkog i brzog vlaka 
Osnova za popust: objava za besplatni prijevoz pratitelja vojnih i civilnih ratnih invalida željeznicom i brodom, koju pribavlja i ispostavlja županijski Ured državne uprave. Objava vrijedi do datuma koji je naveden na objavi osobe koju prati pratitelj.

Besplatna pomoć prilikom ulaska/izlaska iz vlaka i putovanja vlakom


HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću pružaju besplatnu pomoć prilikom ulaska/izlaska iz vlaka i putovanja vlakom.

Ako trebate pomoć i podršku pri prijevozu vlakom, molimo Vas da o tome obavijestite HŽ Putnički prijevoz ili HŽ Infrastrukturu najmanje 48 sati prije namjeravanog putovanja.

Ako nas na vrijeme ne obavijestite o svojem putovanju, u kolodvorima i tijekom putovanja poduzet će se sve razumne mjere kako bi Vam bila pružena pomoć.

Molimo Vas da nas o planiranom putovanju obavijestite najmanje 48 sati prije putovanja. Obavijestiti nas možete najavom putovanja na blagajni, telefonski ili putem elektroničke pošte:

Kolodvori koji raspolažu pokretnim podiznim platformama su: Zagreb GK, Vinkovci, Osijek, Slavonski Brod, Koprivnica, Varaždin, Rijeka, Split, Split predgrađe i Sisak. Tehničke karakteristike pokretno podiznih platformi su:

Platforma LP 11 – kolodvori  Zagreb GK, Osijek, Slavonski Brod, Koprivnica, Varaždin, Rijeka, Split, Split predgrađe i Sisak

  • dimenzije - širina 850 mm, dužina 1590 mm
  • visina dizanja - min. 180 mm, maks. 955 mm    
  • nosivost - 300 kg

Platforma WG 300 – kolodvor Vinkovci

  • dimenzije - širina 800 mm, dužina 1200 mm
  • visina dizanja - min. 105 mm, maks. 1005 mm    
  • nosivost - 320 kg

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi s informacijama o voznom redu vlakova, cijenama, rezervacijama, pristupačnosti kolodvora, pomoći pri ulasku/izlasku iz vlaka, presjedanjima i ostalom što je vezano uz Vaše putovanje, slobodno nas kontaktirajte.  

Zahtjev za pomoć pri prijevozu vlakom i ostale informacije o prijevoznim uvjetima potražite u sljedećim dokumentima: 

Hrvatski savez slijepih

Članovi HSS-a i jedna osoba u pratnji popust u visini 50% ostvaruju izradom pametne kartice i dodjelom profila Hrvatski savez slijepih. Pametna kartica i dodjela profila izrađuju se na temelju članske iskaznice HSS-a, odnosno temeljne Udruge članice Hrvatskog saveza slijepih, a cijena profila iznosi 50 kn. Odobreni popust za članove HSS-a i jednu osobu u pratnji ne primjenjuje se na posebne vlakove, akcijske / posebne cijene, cijene za uporabu postelje u vagonima za spavanje i uporabu ležaja u vagonima s ležajima.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR

Članovi DODIR-a i jedna osoba u pratnji ostvaruju  50% popusta u svim redovitim vlakovima u unutarnjem prometu. Kako bi ostvarili pravo na popust, članovi DODIR-a trebaju uz predočenje članske iskaznice DODIR-a, na blagajni zatražiti izdavanje pametne kartice s profilom ''Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir'' po cijeni od 50 kn, a prilikom pregleda karata člansku iskaznicu trebaju pokazati na zahtjev vlakopratnog osoblja. Popust se odobrava za članove Dodira i jednu osobu u pratnji, a ne primjenjuje se na posebne vlakove, akcijske / posebne cijene, cijene za uporabu postelje u vagonima za spavanje i uporabu ležaja u vagonima s ležajima.

Udruga invalida rada Zagreba

Članovi UIR Zagreba ostvaruju pravo na popust ovisno o statusu člana i to:

  • članovi koji su u mirovini i nezaposleni 50%
  • članovi koji su zaposleni 30% (na udaljenostima većim od 25 km)

Popust članovi ostvaruju  izradom pametne kartice i dodjelom profila UIR Zagreb. Pametna kartica i dodjela profila izrađuju se na temelju potvrde UIR-a, a cijena izrade iznosi 50 kn. Odobreni popust ne primjenjuje se na posebne vlakove, akcijske / posebne cijene, cijene za uporabu postelje u vagonima za spavanje i uporabu ležaja u vagonima s ležajima.

UIR Zagreb izdala je novi broj Glasila invalida rada, GIR koji u elektronskom formatu možete preuzeti ovdje.

Osim Glasila, Udruga je izdala i brošuru vezanu uz prava invalida rada, prvu brošuru takve vrste u RH. U elektronskom formatu dostupna je ovdje.

Tiskana izdanja Glasila i brošure mogu se preuzeti u prostorijama Udruge na Novoj cesti 86, u neposrednoj blizini Trešnjevačkog trga, svakog radnog dana u vremenu od 8,00-20,00 sati.