HŽPP

Vijesti

Održana Opća skupština konzorcija SEESARI

U Ljubljani je 23. studenoga 2017. održana Opća skupština konzorcija SEESARI

Opća skupština konzorcija SEESARI koja se sastaje jedanput godišnje, počela je izvještajem o radu i dosadašnjim aktivnostima,  a sudionici su imali prigodu za razmjenu stručnih znanja s predstavnicima željezničkih prijevoznika, upravitelja infrastrukture, instituta, fakulteta i poduzeća angažiranih za pružanje usluga željezničkim sustavima.

Uz predstavljanje partnera sudionika inicijative SEESARI, na ovogodišnjem sastanku iznesena su razmišljanja i ideje vezane uz projekte i njihovo usvajanje sukladno radnom planu za 2018. godinu, a izabrana je i Opća skupština inicijative SEESARI kojom predsjeda generalni direktor Željeznica Srbije Miroslav Stojčić. HŽ Putnički prijevoz jedan je od članova Upravnog odbora Skupštine, koji je zadužen za rad i unaprjeđenje ciljeva i glavnih inicijativa Skupštine.

Sukladno Bijeloj knjizi prometne politike, inicijativa SEESARI težit će poticanju željezničkog prijevoza i gradske mobilnosti za razdoblje 2030. - 2050. godine. Prioritete inicijative SEESARI prepoznala je EU, koja uz partnere inicijative ima i veliku potporu Međunarodne željezničke unije (UIC) i njezinog predstavnika Dennisa Schuta, koji je u svojoj prezentaciji naglasio prednosti inicijative.

South East Europe Strategic Alliance for Rail Innovation (SEESARI)  je inicijativa za potporu razvoju željeznice i prometa u jugoistočnoj Europi čiji je fokus usmjeren na istraživanje, razvoj i inovacije u sektoru. Glavni cilj ove inicijative je pojačana suradnja zainteresiranih željezničkih strana, identificiranje i pokretanje inovativnih projekata i rješenja za podršku razvoju željeznice u jugoistočnoj Europi i šire. Kako je osnovna premisa da održivi prijevoz nema granica, čak i dionici izvan zenljopisnog područja jugoistočne Europe pozvani su da sudjeluju u projektima. Inicijativa SEESARI pokrenuta je u siječnju 2016. na sastanku u Beogradu, za koju je više od 50 partnera potpisalo deklaraciju o sudjelovanju.

Više o inicijativi SEESARI možete pronaći na www.seesari.org.