HŽPP

RUMOBIL

Održana dodjela nagrada

Datum: 1.2.2017. 11:00:00
RUMOBIL – projekt za poticanje razvoja ruralnih područja

U HŽ Putničkom prijevozu u Zagrebu 1. veljače održana je dodjela nagrada za elektroničku pozivnicu za posjet Gradu Ozlju u sklopu projekta RUMOBIL. Uvođenjem posebnih vlakova sa zagrebačkog na ozaljsko područje HŽPP doprinijet će poboljšanju ruralne mobilnosti i razvoju kontinentalnog turizma Karlovačke županije. 

Projekt RUMOBIL je projekt razvoja ruralne mobilnosti u europskim regijama, čiji su ciljevi izrada pilot-aktivnosti za povezivanje slabo naseljenih područja s većim čvorištima, izrada RUMOBIL strategije kojom se regijama središnje Europe predlažu inovativni i primjenjivi pristupi javnom prijevozu te primjena RUMOBIL strategije u osam partnerskih regija putem poboljšanja prometnih planova. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a HŽ Putnički prijevoz jedan je od partnera projekta.

U sklopu projekta bio je otvoren natječaj za izradu elektroničke pozivnice za posjet Gradu Ozlju, kojom se promiče kulturni i turistički razvoj Grada Ozlja i njegove okolice kroz omogućavanje kvalitetnijega javnog prijevoza vlakom.

Na temelju suradnje s Gradom Ozljem i ostalim partnerima u projektu, HŽ Putnički prijevoz provest će pilot-aktivnost uvođenja posebnih vlakova sa zagrebačkog na ozaljsko područje. Planira se organizacija vožnji 35 posebnih vlakova od ožujka 2017. do kolovoza 2018., koji će voziti na manifestacije u ozaljski kraj.

Uz zahvalu sudionicima natječaja i partnerima u projektu gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić istaknula je:

- Za nas projekt RUMOBIL i očekivanih 35 posebnih vlakova koji nam u Ozalj trebaju dovesti nove ljude znače veliku priliku za realizaciju onoga što već dulje vrijeme pripremamo, odnosno da naš prekrasan kraj prikažemo i široj javnosti. Krajnji cilj ovoga projekta je da se poboljša ruralna mobilnost i da se depopulirani krajevi na bolji i inovativniji način povežu s većim središtima, a mi ćemo se nastaviti truditi da to opravdamo i doprinesemo projektu aktivnostima koje će se događati na našem području.

Na dodjeli nagradi koordinator za EU fondove Renato Humić iz HŽPP-a rekao je:

-  Prije dvije godine u suradnji s kolegama iz istočne Njemačke i Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014 (Interreg Central Europe) okupilo se  partnera iz sedam zemalja s kojima smo osmislili kako poboljšati mobilnost i smanjiti depopulaciju u ruralnim područjima. U sljedeće tri godine, odnosno do svibnja 2019. s budžetom od 2,6 milijuna eura partneri u projektu izradit će studije s mjerama pomoću kojih će se poboljšati mobilnost stanovništva, a jedna od pilot-aktivnosti je i uvođenje posebnih vlakova na ruralna područja. Mi smo odabrali ozaljsko područje jer Ozalj sa svojim ljepotama ima dovoljno mogućnosti za ponudu i privlačenje velikog broj posjetitelja. Time ćemo potaknuti putnike da odlaze na ozaljsko područje, a mlade ljude, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, malo poduzetništvo i obrte da ostanu na ovom području.         

Prvu nagradu na natječaju osvojili su Martin Peranović i Tea Pavić, kojima su uručeni vaučeri za dva noćenja s doručkom za dvije osobe u Hostelu „Ozalj“ u Jaškovu i povratno putovanje za dvije osobe u 1. razredu vlaka. Drugu nagradu osvojili su Eva Milković i Hrvoje Zalukar, a treću nagradu Marija Marušić.