HŽPP

Vijesti

Održana 61. Opća skupština CER-a

U Bruxellesu su se 21. veljače okupili predstavnici članica CER-a

U Bruxellesu je 21. veljače 2018. održana 61. Opća skupština Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER).

Sudionici su imali priliku poslušati predstavljanje projekta baznog tunela Gotthard. Kao najduži željeznički tunel na svijetu, Gothard je ključni dio koridora Rajna-Alpe, a povezuje Italiju sa Švicarskom i Njemačkom te Belgijom i Nizozemskom. Tunel s dvije cijevi dugačke 57 km otvoren je za promet u prosincu 2016. godine. Faza izgradnje trajala je oko 17 godina, a ukupni troškovi iznosili su oko 11 milijardi eura. Tunelom dnevno može proći do 260 vlakova uz maksimalnu brzinu do 249 km/h. Tunel je glavni element nove željezničke veze kroz Alpe i istodobno važan korak u bilateralnom sporazumu o kopnenom prijevozu između Švicarske i Europske unije s naglaskom na promjenu modela prijevoza s cestovnog na željeznički. Gotardski bazni tunel olakšat će prijevoz od oko 100 milijuna tona robe, od čega čak jedna trećina prolazi kroz Švicarsku.

Na skupštini su analizirani i rezultati Studije percepcije članica CER-a. Svrha studije bila je saznati više o trenutačnom stanju i identificirati potencijal za poboljšanja. Rezultati Studije percepcije članova CER-a, koja je provedena u zadnjem kvartalu 2017., pokazuju zadovoljstvo članica načinom na koji djeluje CER, pri čemu zastupa europski željeznički sektor. Također se razgovaralo i o prijedlogu Komisije za revidiranje Uredbe 1371/2007 koja je objavljena u rujnu 2017. godine. CER je pripremio sveobuhvatni dokument uz popis prijedloga izmjena i dopuna, kako bi se što je moguće više utjecalo na uspostavljanje zakonodavnog okvira. Članice CER-a pozvane su da podrže CER-ove pregovaračke aktivnosti, osobito prema tijelima državne uprave u svojim zemljama.