HŽPP

REGIAMOBIL

Održan sastanak partnera projekta REGIAMOBIL

Virtualni sastanak projekta REGIAMOBIL održan je 3. veljače 2021.

S obzirom da virtualni sastanci postaju norma u implementaciji europskih projekata, sastanak partnera projekta REGIAMOBIL održan je online. Projekt traje dvije godine te se približava procjena napretka projekta koju planira Zajedničko tajništvo programa Središnja Europa.

Tim povodom partneri su se okupili kako bi s obzirom na pandemiju covida-19:

  • interno procijenili napredak i odstupanja od planiranih aktivnosti
  • procijenili mogućnost apsorpcije financijskih sredstava tijekom projekta
  • ocijenili realnost postizanja rezultata i indikatora
  • raspravljali o potrebi većih ili manjih modifikacija projekta vezanih uz trajanje, aktivnosti i budžet.

Budući da je prometni sektor izuzetno pogođen pandemijom, otvorena su pitanja o mogućnostima izmjena u opsegu demonstracijskih aktivnosti, skraćivanju trajanja, odgode i slično. Partneri rade na aktivnostima koje mogu obavljati iz ureda, no pandemija je utjecala na terenske aktivnosti koje će zahtijevati prilagodbe, a izravne su vezane uz ciljeve i rezultate projekta.

 

O projektu REGIAMOBIL:

U projektu REGIAMOBIL sudjeluje 11 partnera iz 7 zemalja (Češka, Hrvatska Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska i Slovačka), s pridruženih 6 partnera, koji kapitaliziraju rezultate provedenih EU projekata za poboljšanje javnog prijevoza u ruralnim područjima (Rumobil, SubNodes, Shareplace, Connect2CE, MaaS4EU, MoTiV, SIADE). Vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna EUR, od čega se kroz program Središnja Europa financira od 80 do 85 % (ovisno o partneru). Projekt je počeo u travnju 2020., a trajat će do ožujka 2022. godine.

Rješenja za pametnu mobilnost javni prijevoz percipiraju kao uslugu koja se temelji na potražnji, a ne kao sebi svrsishodnu uslugu koju netko želi ili ne želi koristiti. Dodatna vrijednost ovakvih rješenja je korištenje dostupnih informacijskih tehnologija koje u većoj mjeri još nisu zastupljene u ruralnim područjima. RegiaMobil namjerava demonstrirati kako se već razrađeni pristupi pametnom javnom prijevozu, koji se temelji na potražnji, mogu prenijeti transnacionalno te načine pripreme i upoznavanja korisnika s pametnim rješenjima. Cilj projekta RegiaMobil je poboljšati mobilnost stanovništva ruralnih područja, uvodeći i testirajući pametna rješenja za odvijanje javnog prijevoza.

 

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/REGIAMOBIL.html