HŽPP

CONNECT2CE

Održan sastanak partnera projekta CONNECT2CE

U cilju unaprjeđenja željezničkog prijevoza između Hrvatske i Slovenije, 27. lipnja održan je sastanak predstavnika Slovenskih željeznica i HŽ Putničkog prijevoza koji zajednički sudjeluju u projektu CONNECT2CE.

Na sastanku su u ime Slovenskih željeznica bili nazočni direktorica SŽ Putničkog prijevoza mr. Darja Kocjan, voditeljica projekata Marjetka Uršič, direktorica Prodaje Marta Vencelj i projektni manager Nelson Šorgo, a u ime HŽ Putničkog prijevoza predsjednik Uprave Željko Ukić, direktorica Prodaje Snježana Malinović, koordinator za EU projekte Renato Humić i asistentica za EU fondove Helena Luketić.  

Na sastanku se raspravljalo o mjerama koje trebaju poduzeti partneri projekta u cilju analize i poboljšanja željezničkog prijevoza u 10 međunarodnih vlakova koji prometuju između Hrvatske i Slovenije. Navedene mjere odnose se na dostupnost on-line prodaje za usluge prekograničnog prijevoza, diferenciranje cijena karata po vremenu kupnje i uvođenje usluge keteringa. Način provođenja mjera i aktivnosti definirati će se kroz Sporazum o suradnji između HŽPP-a i SŽ-PP-a s ciljem  poboljšanja usluge željezničkog prijevoza i povećanja broja putnika. Uz to, u cilju smanjenja vremena putovanja potrebno je ubrzati granične procedure, odnosno skratiti vrijeme potrebno za izmjenu lokomotiva u pograničnim kolodvorima, zbog čega je predloženo potpisivanje bilateralnog ugovora vezanog uz smanjivanje troškova pri preuzimanju vlakova na povjerenje između dvije susjedne željezničke uprave. Također, predstavnici SŽ-PP-a istaknuli su kako će krajem godine početi isporuka novih višesustavnih vlakova koje za SŽ-PP radi Stadler.     

Predstavnici HŽPP-a i SŽ-PP-a razgovarali su i o drugim zajedničkim temama, odnosno uvođenju vlaka na relaciji Graz – Maribor – Zagreb i prometovanju međunarodnih vlakova tijekom voznog reda 2020./2021. na koji će utjecati izgradnja druge cijevi tunela kroz Karavanke. Uz to, raspravljalo se i o mogućnostima prodaje i rezervacije karata putem sustava za međunarodnu prodaju karata EPA te ostalim mogućnostima prodaje međunarodnih karata.   

 

Više o projektu:

Cilj projekta CONNECT2CE u okviru programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa je poboljšanje planiranja i koordinacije između regionalnih prometnih sustava javnog prijevoza radi unaprjeđenja prekogranične suradnje i bolje povezanosti s nacionalnim i europskim prometnim mrežama. Projekt je pokrenut 1. lipnja 2017. i trajat će do 31. svibnja 2020. godine. U projektu sudjeluje 13 partnera iz sedam zemalja središnje Europe, a voditelj projekta je Central European Initiative (CEI) iz Trsta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,8 mil. EUR, a vrijednost projekta za HŽ PP iznosi 171.415 EUR.   

S obzirom na dugogodišnju urbanizaciju središnje Europe do koje je došlo iseljavanjem stanovništva iz ruralnih područja i koja pridonosi negativnom trendu smanjivanja potreba javnog prijevoza u ruralnim područjima, projekt CONNECT2CE želi poboljšati usluge regionalnoga javnog prijevoza u središnjoj Europi te ustupiti projektnim partnerima, nadležnim tijelima i regionalnim javnim prijevoznicima alate i vještine kojima će unaprijediti svoje prijevozne politike. Cilj projekta je adresirati lošu pristupačnost regionalnih i perifernih područja te područja uz granicu do glavnih TEN-T prometnih središta u urbanim područjima.

U sklopu projekta koji se zalaže za unaprjeđenje željezničkih regionalnih i prekograničnih usluga, uvođenje integrirane karte i tarifnih sustava i implementaciju najučinkovitijeg ICT alata za pružanje informacija o mobilnosti, potrebno je analizirati usluge i predložiti mogućnosti za njihovo unaprjeđenje. HŽPP u suradnji sa SŽ-PP provodi pilot-aktivnost analize usluge međunarodnog prijevoza na relaciji Hrvatska – Slovenija.