HŽPP

Vijesti

Održan sastanak HŽPP-a i SŽPP-a

U Zagrebu 9. svibnja 2018. održan bilateralni sastanak

U sjedištu HŽ Putničkog prijevoza u Zagrebu 9. svibnja 2018. održan je bilateralni sastanak predstavnika HŽ Putničkog prijevoza i Slovenskih železnica Potniški promet. HŽPP predstavljao je predsjednik Uprave Željko Ukić sa suradnicima, a SŽPP  direktor Boštjan Koren sa suradnicima.

U uvodnim govorima predsjednik Uprave HŽPP-a i direktor SŽPP-a iskazali su zadovoljstvo održavanjem ovakvog sastanka i zajedničkim angažmanom na unaprjeđenju suradnje.

Na sastanku su predstavnici obiju strana predstavili trenutačne aktivnosti i planove za nadolazeće razdoblje, osobito planirane i realizirane investicije u modernizaciju voznog parka, osvrnuvši se pri tom na moguće izvore financiranja novih vlakova. Također, razgovaralo se i o planiranim investicijama u željezničku infrastrukturu, što unatoč činjenici da radovi na prugama trenutačno uzrokuju poteškoće u odvijanju prometa, u konačnici rezultira boljim uvjetima za organizaciju prijevoza, a time i podizanjem kvalitete usluge za putnike.

Slovenski kolege predstavili su svoj model integriranog prijevoza, u čijoj je implementaciji i provođenju veliku ulogu imala i slovenska vlada koja je prepoznala važnost suradnje svih sudionika u procesu pružanja usluge javnog prijevoza, koja i dalje aktivno sudjeluje u realizaciji ovoga opsežnog projekta. Također, predstavili su i nove komercijalne ponude za svoje putnike i marketinške alate kojima se služe u promociji.

Sudionici su razgovarali i o trenutačnoj suradnji na međunarodnoj razini. Unatoč zadovoljstvu postojećim stanjem zaključeno je kako ima prostora za napredak te su za nadolazeće razdoblje dogovorili formiranje zajedničkih radnih skupina koje bi se bavile projektima i njihovom realizacijom. Jedan od takvih projekata bit će povezivanje Rijeke i Ljubljane većim brojem vlakova, a isto je pitanje moguće aktualizirati i iz smjera Zagreba prema Sloveniji.

Kao još jedna novost, predložena je i suradnja na Interreg projektu kroz organizaciju zajedničkoga izložbenog vlaka, o čemu će se još razgovarati s obzirom na pozitivan stav i zainteresiranost uključenih.

Obje strane još jednom su naglasile važnost suradnje i razmjene informacija te najavile održavanje sljedećeg sastanka u lipnju.