HŽPP

Vijesti

Od 1. rujna 2018. integrirani prijevoz putnika i na osječkom području

Potpisani Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu i Ugovor o poticanju integriranog prijevoza

22. kolovoza 2018. potpisan je Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i Ugovor o poticanju integriranog prijevoza putnika primjenom zajedničke opće, studentske, umirovljeničke i učeničke pretplatne karte HŽPP – GPP Osijek.

Sporazum su potpisali župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, direktor GPP-a Osijek Mario Šapina i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.

Sporazumom je definirana suradnja vezana uz razvoj integracije HŽ Putničkog prijevoza s ostalim vidovima prijevoza u sustav integriranog prijevoza putnika na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, poticanje integriranog prijevoza kroz zajedničke pretplatne karte, dogovor vezan uz zajedničke tarife i prijevozne karte, kao i usklađivanje voznih redova, informiranje putnika, kontrolu karata, te razvoj novih prijevoznih proizvoda (usluga) prilagođenih svakom specifičnom ciljnom tržištu u cilju privlačenja novih korisnika prijevoza.

Prilikom potpisivanja Sporazuma župan Anušić izjavio je:

 - Ovime se usklađujemo s novim Zakonom o javnom putničkom prijevozu koji je već donesen, a stupa na snagu u 2019. godini. Očekujemo da će se time izbjeći situacija kakvu smo imali prije nekoliko mjeseci kada je veliki broj međugradskih linija bio prekinut, te da će se u ovo uključiti svi prijevoznici koji imaju koncesiju na području županije. Zadovoljstvo nam je da se ovim Sporazumom integriraju GPP Promet i HŽPP jer će se time građanima omogućiti korištenje povoljnijeg prijevoza. Osiječko-baranjska županija će pri tome biti odgovorna za vozni red kako bi prijevoz bio učinkovitiji i dostupniji na zadovoljstvo građana.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je:

- S obzirom da je našim građanima izuzetno bitna povezanost s okolicom u zoni do 40 km, potpisivanjem Sporazuma uskladit ćemo tramvajske i autobusne linije s polascima vlakova, a putnici će putovati s jednom kartom koja ce biti jeftinija oko 28%. Nastavit ćemo unaprijeđivati sustav integriranog prijevoza, povećati broj linija i uvoditi nove proizvode kako bismo podigli razinu kvalitete života građana.

Ugovor o uvođenju zajedničke karte HŽPP – GPP Osijek potpisali su direktor GPP-a Osijek Mario Šapina i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem koji je prilikom potpisivanja Ugovora istaknuo:

- Uz Zagreb, Split i Rijeku, Osijek je četvrti grad u Hrvatskoj u kojemu je potpisan ovakav sporazum, čime će od 3. rujna putnicima biti omogućeno da s jednom mjesečnom kartom koriste vlak, autobus i tramvaj. Ovo područje podijeljeno je na četiri zone pa će tu pogodnost moći koristiti svi u radijusu od 40 kilometara od Osijeka, dakle i gradovi Vinkovci, Beli Manastir i Đakovo, kao i naselja Erdut, Dalj i ostali koji se nalaze u tom radijusu. Cilj nam je da svi zajedno uskladimo vozne redove kako bi putnici što manje morali čekati kada moraju mijenjati vrstu prijevoza tijekom putovanja. Očekujemo da će kvalitetnija usluga, kojom će putnici ostvariti bolju povezanost, uz korištenje jedne karte, dovesti i do većeg broja putnika. 

Direktor GPP-a Osijek Mario Šapina iskazao je zadovoljstvo suradnjom navodeći:

- Nakon održanih sastanaka s HŽPP-om uspostavili smo tarifnu uniju, što je i praksa u zemljama EU. Ovo je samo početak tako da ćemo nadograđivati i pratiti promet te ga dodatno prilagođavati potrebama građana. Ovime smo uveli zajedničku prijevoznu kartu koja će biti povoljnija za učenike, studente i radnike kojima će se omogućiti puno jeftiniji, lakši i brži dolazak na radna mjesta, škole, fakultete i druga odredišta na koja putuju. Smatram da je ovo početak uspješne suradnje na naše zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo svih naših putnika.

Ugovorom je definirano uvođenje pretplatne karte HŽPP – GPP Osijek od 1. rujna 2018. a mjesečnu kartu mogu koristiti radnici, studenti, učenici srednjih škola i umirovljenici.

Zajednička mjesečna karta može se koristiti unutar četiri zone HŽPP-a (prijevoz vlakom na udaljenosti od oko 40 km od Osijeka) i 1. i 2. zone GPP-a Osijek (prijevoz tramvajem i autobusom).

Zone HŽPP-a obuhvaćaju sljedeće kolodvora i stajališta:

1. zona: Osijek, Vodovod, Petrove Gore, Frigis, Višnjevac, Višnjevac IPK, Josipovac, Osijek Dravski most, Darda, Brijest, Antunovac, Čepin, Osijek OLT, Osijek Donji Grad, Standard i Osijek Luka

2. zona: Samatovci, Bizovac, Čeminac, Ernestinovo, Laslovo-Korođ, Vladislavci, Dopsin, Hrastovac Vučki, Sarvaš i Bijelo Brdo

3. zona: Cret, Normanci, Beli Manastir, Markušica-Antin, Gasboš, Ostrovo, Lipovac-Koritna, Dalj i Erdut

4. zona: Koška, Niza, Vinkovci, Vinkovci bolnica, Vrapčana, Viškovci i Đakovo.

Zone GPP Osijek
1. zona GPP Osijek
2. zona GPP Osijek

Zajednička karta je dvokomponentna mjesečna karta koja se sastoji od pametne kartice GPP-a i pametne kartice HŽPP-a, a vrijedi u vlakovima HŽPP-a na relacijama do 40 km od/do kolodvora Osijek (4 zone) i unutar 1. i 2. zone gradskog prijevoza Osijek uz primjenu jedinstvene cijene za obje zone ( kartu možete preuzeti ovdje ).

Cijene zajedničkih karata

HŽPP (km)

Radnici

Studenti i umirovljenici

Učenici

I ZONA

II ZONA

I ZONA

II ZONA

I ZONA

II ZONA

1-10 km, 1. zona

435,00

245,00

210,00

11-20 km, 2. zona

525,00

295,00

260,00

21-30 km, 3. zona

625,00

345,00

310,00

31-40 km, 4. zona

745,00

395,00

410,00

Uvođenjem zajedničkih mjesečnih karata putnicima je omogućena kupnja karata koje su do 28% jeftinije od dosadašnjih (ovisno o kategoriji putnika) kada su putnici odvojeno kupovali kartu za vlak i kartu za tramvaj i autobus.

Zajedničke mjesečne karte HŽPP – GPP Osijek mogu se kupiti u kolodvoru Osijek. Dodatnu karticu HŽPP-GPP izrađuje GPP Osijek, a nadopunjava ju HŽPP u kolodvoru Osijek.   

 

Vozni red HŽPP-a

Na osječkom području vozi 77 vlakova i to na relacijama Osijek - Vinkovci, Osijek - Beli Manastir, Osijek - Strizivojna-Vrpolje (Zagreb), Osijek - Našice (Zagreb) i Osijek - Dalj.

3. rujna uvedeno je dodatnih 7 vlakova koji voze na slijedećim relacijama:

  • 6220 Osijek (6.49) –  Beli Manastir (7.44)
  • 2615 Osijek (9.21) – Vinkovci (10.00)
  • 6050 Osijek Donji Grad (10.20) -  Bizovac (11.01)
  • 6051 Bizovac (11.55) – Osijek Donji Grad (12.36)
  • 6052 Osijek Donji Grad (12.50) –  Bizovac (13.29)
  • 6053 Bizovac (13.48) – Osijek (14.21)
  • 6054 Osijek Donji Grad (18.30) –  Bizovac (19.09)

Vlakovi voze od ponedjeljka do petka (osim blagdana).

Integrirani prijevoz putnika

Temeljem Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030. i novog Zakona o integriranom javnom prijevozu putnika, koji je u fazi pripreme, te ostvarenih pozitivnih poslovnih rezultata temeljem uvedene zajedničke prijevozne karte javnih prijevoznika u Splitu i Zagrebu, od 1. rujna integrirani prijevoz putnika uveden je na osječkom i riječkom području.

U suradnji s lokalnom samoupravom i GPP-om Osijek, HŽ Putnički prijevoz uvodi integrirani javni prijevoz putnika usmjeren na povezivanje tramvajskog, autobusnog i željezničkog prijevoza u cilju stvaranja dodane vrijednosti za putnike i povećanja kvalitete usluge kroz povoljnije cijene karata i usklađene vozne redove, čime će se povećati mobilnost stanovništva u cilju poboljšanja kvalitete života građana.