HŽPP

Vijesti

Obljetnica Vlaka slobode

Datum: 26.8.2017. 10:00:00
U vlaku potpisan ugovor kojim se unaprjeđuje intergrirani prijevoz u Splitu i okolici

Na inicijativu Grada Splita 26. kolovoza 2017. organizirana je vožnja posvećena 22. obljetnici vožnje Vlaka slobode, koji je nakon ratnih razaranja ponovno povezao sjever i jug Hrvatske. Tijekom vožnje potpisan je Dodatak Ugovoru HŽ Putničkog prijevoza i Prometa d.o.o. Split, kojim je putnicima omogućen integrirani prijevoz vlakom i autobusom u tri tarifne zone.    

 

Vožnjom Vlaka slobode 26. kolovoza 1995. označen je završetak vojno-redarstvena akcija »Oluja«, tijekom koje su u samo četiri dana oslobođena okupirana područja sjeverne Dalmacije, južne i istočne Like te Korduna Banije. U Vlaku slobode koji je vozio na relaciji Zagreb – Knin - Split, uz predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana, vozilo se petstotinjak putnika među kojima su bili prognanici, visoki hrvatski dužnosnici, članovi diplomatskog zbora te kulturni, javni i gospodarski uglednici.

Na inicijativu Grada Splita 26. kolovoza 2017. organizirana je vožnja posvećena 22. obljetnici vožnje Vlaka slobode, koji je nakon ratnih razaranja ponovno povezao sjever i jug Hrvatske. Prije kretanja vlaka u povodu 22. obljetnice Vlaka slobode koji je vozio na relaciji Split – Knin – Split, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara izjavio je na splitskom kolodvoru:

  • Hrvatski jug i sjever povezani su na današnji dan prije 22 godine, kada je upravo na ovaj kolodvor došao vlak s cijelim državnim vrhom predvođenim predsjednikom Tuđmanom, a tim činom završena je vojno-redarstvena akcija Oluja. Osobito smo ponosni u Splitu i želimo pamtiti taj događaj upravo zato što je tada 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo.

Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je:

  • HŽ Putnički prijevoz podržao je ideju gradonačelnika Splita za obilježavanje obljetnice Vlaka slobode, koji je prije 22 godine krenuo s kompozicijom od 21 vagona od Zagreba do Splita. Naravno, to nam je posebno zadovoljstvo jer je nakon toga svakodnevno počeli voziti vlakovi između Zagreba i Splita.

Gradonačelnik Splita najavio je i potpisivanje ugovora između HŽ Putničkog prijevoza i autobusnog prijevoznika Promet d.o.o. Split:

  •  Uspostavili smo izvrsnu suradnju i već danas potpisat će se ugovor u korist svih naših putnika. Tako da će, primjerice, putnik iz Omiša koji kupi kartu moći presjedati s autobusa na vlak i putovati do Primorskog Doca i nazad. Posebno nam je stalo da taj ugovor bude potpisan danas na simboličan način, ali i da bude primjenjivan od početka školske godine  

Vlak se zaustavljao u usputnim kolodvorima zbog ulaska predstavnika gradskih i općinskih vijeća, a zaustavio se i u Primorskom Docu u kojemu je priređen kraći prigodni program KUD-a.

Tijekom vožnje prema Kninu Željko Ukić i direktor Prometa d.o.o. Split Tomislav Vojnović, potpisali su Dodatak Ugovoru o uvođenju zajedničke mjesečne karte HŽPP – Promet d.o.o. Split, u nazočnosti gradonačelnika Splita i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.

  •    Povezali smo željeznički i autobusni promet u dogovoru s Gradom Splitom i Prometom Split i odlučili proširiti prijevoznu ponudu na zajedničku kartu za 2. i 3. tarifnu zonu Grada Splita. Od 1. siječnja 2016. integrirani prijevoz, vlak i autobus, postojao je samo u 1.  tarifnoj zoni, a od 1. rujna ove godine zaključujemo ugovor prema kojemu se taj prijevoz proširuje na 2. i 3. tarifnu zonu. Radnici, učenici i studenti moći će s jedinstvenom mjesečno kartom koristiti željeznički i autobusni prijevoz na području Grada Splita i Grada Kaštela, a od 15. rujna i umirovljenicima će biti omogućena kupnja zajedničke karte. – izjavio je Uprava-direktor HŽPP-a nakon potpisivanja.

Karte će se prodavati na blagajni kolodvora Split i prodajnim mjestima Prometa. HŽ Putnički prijevoz i Promet Split nastavit će aktivnosti na usklađivanju voznih redova kako bi putnicima omogućili što kvalitetniji prijevoz i unaprijedili integrirani gradsko-prigradski prijevoz u cilju pružanja što kvalitetnije usluge prijevoza građanima Splitsko-dalmatinske županije. Više informacija potražite ovdje.

Splitski gradonačelnik najavio je i projekt povezivanja splitske Zračne luke Resnik željezničkim prijevozom, za koji ima potporu gradova, Županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nakon govora kninskog gradonačelnika Marka Jelića na kninskom kolodvoru, gradonačelnici Splita i Knina položili su vijenac na spomenik „Hrvatske pobjede Oluja 95“, nakon čega su uzvanici obišli kninsku tvrđavu.

Obilježavanju 22. obljetnice Vlaka slobode pridružili su se izaslanici Sabora, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva branitelja, gradova Splita, Solina, Kaštela, Trogira, Šibenika, Drniša i Sinja, općina Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, TZ Grada Splita, Koordinacije branitelja Grada Splita, UBIDR HŽ, Udruge 142. brigade HV Drniš, Hrvatske ratne mornarice, HŽ Infrastrukture, Lučke uprave te vjerskih zajednica i nacionalnih manjina.

Vezani članci