HŽPP

Izdvajamo

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Omogućen besplatan prijevoz bicikala u vlakovima

Povodom Europskog tjedna mobilnosti HŽ Putnički prijevoz u suradnji s udrugom Sindikat biciklista od 16. do 22. rujna omogućio je besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima predviđenima za prijevoz bicikala. Uz prijevoz bicikala, provedene su mnogobrojne aktivnosti kojima je cilj bio populariziranje prijevoza vlakom i biciklom.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti HŽ Putnički prijevoz u suradnji s udrugom Sindikat biciklista proveo je niz zajedničkih aktivnosti u cilju promocije i populariziranja prijevoza vlakom i biciklom.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno pristupanja Grada Zagreba Europskom tjednu mobilnosti, u četvrtak, 14. rujna 2017. gradonačelnik Grada Zagreba predstavio je  program aktivnosti i potpisao povelju o pristupanju Grada Zagreba Europskom tjednu mobilnosti. Koordinator Europskog tjedna mobilnosti za Grad Zagreb je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u aktivnostima su sudjelovali svi gradski uredi, zavodi, službe, ustanove, udruge i drugi.

U ponedjeljak, 18. rujna dvije skupine vrtićke djece DV Gajnice i DV Šegrt Hlapić iz Sesveta besplatno su se vozile vlakom. Uz upoznavanje sa željezničkim prijevozom, podijeljene su ima edukativne slikovnice – bojanke na temu putovanja vlakom.

Panel-rasprava „Inovacije za bolju mobilnost u gradu" održana je 19. rujna u prostorijama HKD-a „Napredak“. Nove trendove u razvoju vozila javnog prijevoza na panel-raspravi predstavio je Ante Klečina iz Saveza za željeznicu.

O mobilnosti kao usluzi govorio je  Krešimir Dvorski iz Sustava javnih bicikala d.o.o., s kojima HŽ Putnički prijevoz već nekoliko godina surađuje u cilju promocije integriranog prijevoza biciklom i vlakom te pogodnosti za nekoliko tisuća putnika HŽPP-a s pretplatnim kartama koji mogu koristiti čak 150 minuta besplatne vožnje nextbike biciklima. Nextbike kartica može se kupiti na blagajni zagrebačkog Glavnog kolodvora. Putem rasprave sudionici su se upoznali s hrvatskim i inozemnim primjerima inovativnih projekata održive mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Glavne uprave za okoliš Europske komisije s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova. Na poseban način potiču se mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.

Svake godine Europski tjedan mobilnosti organizira se od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju/mobilnosti, a ovogodišnja tema usredotočena je na koncept dijeljenja prometnih sredstava u kretanju gradom. Korištenjem zajedničkih oblika javnog gradskog prijevoza smanjuju se troškovi i količina ugljičnog dioksida, a dijeljenje automobila za zajedničku vožnju s ceste uklanja znatan broj automobila u kojima se vozi samo jedna osoba.  U ostvarenju ciljeva održive mobilnosti, željeznički prijevoz omogućuje pouzdanu mobilnost i znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Osim što je najsigurnija vrsta kopnenog prometa, željeznički promet rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te stavlja težište na važnost korištenja integriranog sustava željeznice i ostalih vrsta prijevoza.