HŽPP

Vijesti

Obilježen Dan sjećanja

Branitelji i članovi njihovih obitelji vlakom doputovali u Vukovar

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja HŽ Putnički prijevoz organizirao je vožnju dva vlaka, kojima je u Vukovar prevezeno više od 1500 branitelja i članova njihovih obitelji.

Prvi vlak u sastavu 16 vagona sa 915 branitelja krenuo je 17. studenoga u 18.54 iz Splita, a uz zaustavljanje u Perkoviću, Drnišu, Kninu, Gospiću, Ličkom Lešću, Dugoj Resi i Karlovcu, u Vukovar je stigao 18. studenoga u 7.17 sati. Drugi vlak u sastavu 11 vagona sa 600 branitelja iz Zagreba je 18. studenoga krenuo u 3.40 i uz zaustavljanja u Dugom Selu, Ivanić Gradu, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, u Vukovar stigao u 8.00 sati.

Četvrtu godinu zaredom HŽ Putnički prijevoz sudjeluje u organizaciji prijevoza motorističke karavane od Prevlake do Vukovara Zajedno u ratu, zajedno u miru. U organizaciji motorističkih klubova Korčula i Vinkovci te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, motoristička karavana okupila je i članove drugih motorističkih klubova. Ove godine u karavani je sudjelovalo više od stotinu motorista, koji su prešli oko 2.000 kilometara kako bi odali počast žrtvama Vukovara. Na povratku dio sudionika vraćao se vlakovima na relacijama Vinkovci – Split i Osijek – Rijeka. Ove godine prevezeno je oko 60 motocikala i znatan broj motorista u pratnji. Posjet Vukovaru organizirali su i članovi biciklističkih klubova pa je u povratku vlakovima prevezeno oko 70 bicikala Dobrovoljnoga biciklističkog društva Potepuh, Biciklističke avanturističke udruge VG TUR TEAM te biciklističkih klubova Vid Ročić i Dugo Selo. Uz to, 19. studenoga za Vukovar je redovnim  vlakom krenulo oko 250 članova Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata željezničara Hrvatske. 

Obilježavanje Dana sjećanja 18. studenoga počelo je prigodnim programom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta u dvorištu Opće bolnice Vukovar i formiranjem Kolone sjećanja predvođene stjegonošama sa zastavama Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i  204. vukovarske brigade, braniteljima Vukovara i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih branitelja Vukovara. Više od 100.000 sudionika kolone, uključujući najviše dužnosnike Republike Hrvatske, izaslanstva županija, gradova i općina te svećenstvo, prošli su ulicama grada od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, gdje su polaganjem ruža na grobove odali počast poginulim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima. Između ostalih, u Koloni sjećanja bili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik obrane grada Branko Borković Mladi Jastreb, ratni povjerenik Marin Vidić Bili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.   

U suradnji s gradonačelnikom i županom nastojat ćemo da godine pred nama iskoristimo za napredak i boljitak svih građana Vukovara u europskom duhu tolerancije - izjavio je Andrej Plenković dodavši da je komemoracija još jedna prigoda da se izrazi duboko poštovanje svima koji su u Vukovaru dali život te da njihova žrtva bude poticaj svima u Hrvatskoj.

U Koloni sjećanja bila je i Željka Jurić Mitrović, koja je napustila Vukovar kao šestogodišnja djevojčica. Uplakana djevojčica plave kose u plavom kaputiću držala je 1991. majku za ruku i uplakanog lica ridala hodajući pokraj vukovarskih ruševina. Željka je u Kolonu sjećanja dovela svoju kćer kojoj je odjenula plavi kaputić. U Vukovar su stigli i pripadnici Bad Blue Boysa i Torcide, a diljem Hrvatske palile su se svijeće u povodu 25. obljetnice vukovarske tragedije.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, molitvu za žrtve iz Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je kardinal Josip Bozanić. Nakon molitve, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je održana sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja Dana sjećanja završio je obilaskom hostela Dubrovnik i kratkom prezentacijom Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.