HŽPP

Vijesti

Obilježen Dan sjećanja

Branitelji i članovi njihovih obitelji vlakom doputovali u Vukovar

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja HŽ Putnički prijevoz organizirao je vožnju vlaka kojim je u Vukovar prevezeno više od 800 branitelja i članova njihovih obitelji.

Vlak u sastavu 14 vagona krenuo je 17. studenoga iz Splita, a uz zaustavljanje u Perkoviću, Drnišu, Kninu, Zagrebu, Popovači i Slavonskom Brodu, u Vukovar je stigao 18. studenoga u ranim jutarnjim satima.

Pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ u nedjelju, 18. studenoga obilježeno je 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a Koloni sjećanja ove se godine okupilo oko 65.000 građana koji su odali počast poginulima za slobodnu Hrvatsku. U tužnoj, ali ponosnoj koloni u tišini su se prisjetili najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Sudionici obilježavanja okupili su se pred vukovarskom bolnicom gdje je održan prigodni komemorativni program. Predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenuli su zatim u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulima u obrani Vukovara. Državno izaslanstvo predvodili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, molitvu za žrtve iz Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je gradišćanski biskup mons. Egidije Ivan Živković. Nakon molitve, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je održana sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu.

U večernjim satima u sklopu projekta „Svjetlosna rijeka sjećanja" niz Dunav na potezu od perivoja Dvorca Eltz do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav pušteno je nekoliko stotina lampiona.