HŽPP

Vijesti

Obilježen Dan sjećanja

U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja HŽ Putnički prijevoz i ove se godine uključio u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja HŽ Putnički prijevoz i ove se godine uključio u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine uvođenjem posebnog vlaka koji je 18. studenoga vozio na relaciji Zagreb – Vukovar – Zagreb, a vlakom su prevezeni i sudionici motociklističke karavane „Zajedno u ratu – zajedno u miru“.

Posebni vlak iz Zagreb Glavnog kolodvora krenuo je u 5.30 s dolaskom u Vukovar u 9.32 sati, a povratak iz Vukovara bio je u 18.00 s dolaskom u Zagreb GK u 22.02 sati. U vlaku je prevezeno 170 putnika, a uvrštavanjem dodatnih vagona u sastave vlakova na relaciji Zagreb – Vinkovci, prema Vukovaru je ukupno bilo prevezeno više od 1000 putnika. 

U spomen i sjećanje na žrtve Vukovara u organizaciji Motorističkog kluba Korčula i drugih motorističkih klubova te članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ove se godine vozila 10. motoristička karavana „Od Prevlake do Vukovara“ pod geslom „Zajedno u ratu - zajedno u miru“. U karavani je sudjelovalo više od stotinu motorista koji su na svom putovanju od 13. studenoga prevezli 1.500 kilometara, a pridružilo im se i 80-ak hrvatskih branitelja iz bosanske Posavine. Na njihovu povratku kućama u Dalmaciju i Istru, HŽ Putnički prijevoz ponovno je organizirao prijevoz na relacijama Vinkovci – Split i Osijek – Rijeka pa je vlakom prevezeno više od 70 motocikala i znatan broj motorista u pratnji.  Za Vukovar su 18. studenoga krenuli i članovi Udruge branitelja Domovinskog rata HŽ Vuča vlakova, a redovnim vlakom stiglo je i oko 100 članova Sindikata hrvatskih željeznica i Sindikata hrvatskih željezničara. U Vukovar su stigli i pripadnici Bad Blue Boysa i Torcide, a diljem Hrvatske palile su se svijeće u povodu 25. obljetnice vukovarske tragedije.  

Središnja komemorativna svečanost obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu počela je prigodnim programom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" ispred Opće bolnice Vukovar formiranjem Kolone sjećanja predvođene braniteljima Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja. Oko 64.000 sudionika kolone, uključujući najviše dužnosnike Republike Hrvatske, izaslanstva županija, gradova i općina te svećenstvo, prošli su ulicama grada od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Između ostalih, u Koloni sjećanja bili su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju održana je sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević.